BenQ SW2700PT Rijk uitgeruste monitor voor fotografen

BenQ SW2700PT: Rijk uitgeruste monitor voor fotografen

Redactie DIGIFO... 7061 0
De BenQ SW2700PT is een semiprofessionele monitor met een groot beeldscherm, een hoge resolutie en een hoogwaardig IPS-paneel. Benq levert kalibratiemogelijkheden en een zonnekap mee. Is dit de ultieme monitor voor kritische fotografen?

Een goede monitor is van levensbelang voor elke fotograaf. Tijdens de nabewerking wil je dat de kleuren natuurgetrouw weer worden gegeven. Bij gebruik van een minder goede monitor zul je de foto’s nooit goed kunnen bewerken, dat blijkt soms pas als je een foto op internet publiceert of er een afdruk van bestelt. Zo’n afdruk is dan te licht of te donker of er is te weinig contrast. De nieuwste monitoren bieden een groot beeldoppervlak en een hoge resolutie. Je ziet daardoor meer detail in je beeld en door de grotere werkruimte heb je meer ruimte voor bijvoorbeeld (zwevende) bewerkingsmenu’s. Naast de belangrijke fotobewerking gebruik je een monitor ook voor onder meer internetten en tekstverwerking. Ook hier is het meegenomen wanneer de monitor een groot en scherp beeld heeft. BenQ heeft de 27-inch SW2700PT speci-fiek ontworpen voor fotografen.

De monitor beschikt niet over 4K-resolutie, zoals we dat bij een toenemend aantal monitoren zien, maar biedt met een breedbeeldverhouding van 16:9 en de WQHD-resolutie van 2560 x 1440 veel ruimte en scherpte. Het scherm biedt 109 pixels per inch, waardoor de detaillering uitstekend is. De ips-techniek geeft op dit moment de beste beeldkwaliteit: briljante kleuren, een hoge helderheid en details in de schaduwen. Zwart is dan ook echt zwart. Als je vanuit een schuine hoek naar het scherm kijkt of als iemand met je meekijkt, neemt de helderheid nauwelijks af en de kleuren al helemaal niet. Het is dus niet nodig om loodrecht voor het scherm te zitten. Je kunt het beeldscherm overigens uitstekend aanpassen aan je bureau en je zithouding. Hij is traploos in hoogte verstelbaar, kantelbaar en je kunt hem met een enkele beweging van horizontaal naar verticaal verdraaien. Er zijn ook veel aansluitmogelijkheden: DisplayPort, DVI, HDMI en USB 3.0. Door de ingebouwde kaartlezer kun je geheugenkaarten rechtstreeks in de monitor plaatsen, handig!

Kalibratiemogelijkheden

Het scherm komt voorgekalibreerd uit de fabriek en kan 99 procent van de Adobe RGB-kleurruimte weergeven. Door de 10-bits-speci¬ficatie kan het scherm – in tegenstelling tot schermen met een 8-bits paneel - een miljard kleuren weergeven, waardoor kleurovergangen in bijvoorbeeld blauwe luchten altijd vloeiend zullen zijn. Er zijn vier voorinstellingen om bijvoorbeeld over te schakelen naar zwart-witweergave of een kleurenpalet dat geschikt is voor het ontwerpen van websites. Naast de nodige kleine knopjes in de onderste schermrand, heeft de SW2700PT een gebruiksvriendelijke OSD-controller, waarmee je het menu kunt aanpassen. Om de monitor te kalibreren, kun je het beste een aparte kalibratietool van bijvoorbeeld Datacolor gebruiken. BenQ levert haar eigen Palette Master Element-kalibratiesoftware mee, die met deze tools  samenwerkt. Je hebt hierbij de keuze uit een basis- of uitgebreide kalibratie. De uitgebreide optie neemt zo'n twintig minuten in beslag, maar zorgt voor uitstekende kleurechtheid. Tot slot wordt de monitor geleverd inclusief zonnekap, zodat je geen last zult hebben van invallend licht.

CONCLUSIE

De BenQ SW2700PT is een uitstekende monitor voor het bewerken van je kostbare foto’s. Het scherm heeft veel werkruimte, scherpte en natuurgetrouwe kleuren. Het fysiek aanpassen van de monitor verloopt snel en handig en dat geldt ook voor de beeldinstellingen. Gezien de kwaliteit en mogelijkheden vinden we de verhouding tussen prijs en kwaliteit uitstekend.

SPECIFICATIES
Adviesprijs: € 799,-
Resolutie: 2560 x 1440
Diameter: 27-inch
Paneel: 10-bit wide-gamut-ips
Aansluitingen: DisplayPort1.2, HDMI, DVI-D, 2 x USB 3.0, hoofdtelefoon
Informatie: www.benq.nl

BEOORDELING
Beeldkwaliteit    4,5
Bediening   4,5
Behuizing   4
Aansluitmogelijkheden  4,5
Prijs/kwaliteit   4,5

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie