Tips om je autofocus weer werkend te krijgen

Autofocus stuk? Je kan je lens nog redden

Eefke Burg 927 0
Je hebt een duur objectief, maar de laatste tijd lijkt het niet meer zo goed te werken als in het begin. Je stelt soms wel handmatig scherp, maar voor een snelle foto kan het fijn zijn om de autofocus te gebruiken. Bekijk hier hoe je jouw autofocus weer kan maken.

Waarom is de autofocus stuk?

In het begin werkt een camera perfect: de bediening is supersnel en ook de autofocus is in een flits gebeurd. Naar verloop van tijd kan het echter voorkomen dat jouw autofocus niet meer zo snel werkt als in het begin. Hoe komt dat? Het snelle antwoord; dat zou kunnen komen door het vuil dat jouw camera is binnengedrongen.

Veel camera’s hebben tegenwoordig weathersealing, wat ervoor zorgt dat er veel vuil uit de camera wordt weggehouden. Deze weathersealing is echter niet perfect en houdt niet al het vuil uit jouw camera. Het kan voorkomen dat er kleine stofjes of vuiltjes in jouw camera komen en deze zorgen ervoor dat onderdelen van jouw camera minder goed gaan werken.

Met name als het vuil terecht komt op de contacten van de camera kan dit zorgen voor miscommunicatie tussen camera en objectief. Door vuil op de contacten wordt de informatie-uitwisseling bemoeilijkt waardoor het scherpstellen een stuk langzamer gebeurt dan normaal.

Alcohol: de oplossing om jouw autofocus te repareren

Het kan voorkomen dat jouw autofocus motor stuk is gegaan, in een dergelijk geval werkt onderstaande oplossing niet. In veel gevallen is het echter het geval dat de body en het objectief niet meer goed met elkaar kunnen communiceren door vuil waardoor de camera niet meer scherpstelt. De oplossing is in dat geval net zoals veel dingen in het leven: alcohol.

Pure alcohol is vaak niet legaal te verkrijgen. Voor veel schoonmaakklussen gebruiken professionals Isopropylalcohol. Deze zijn vaak in een paar flessen te verkrijgen. Met een wattenstaafje kan je, nadat je heel voorzichtig je objectief van je body hebt verwijderd, de contacten schoonmaken. Dit doe je door het wattenstaafje in de alcohol te dopen en deze voorzichtig over je contacten te wrijven. Het is daarbij belangrijk dat je zowel de contacten op jouw body als op jouw objectief schoonmaakt.

Ook als je autofocus nog wel werkt, is het slim af en toe jouw contacten schoon te maken om deze te onderhouden.

Meer lezen

Wil je nog meer tips en trucs, bekijk dan ook: Fantasy Photoshop tutorials: Rafy Alfazri

en Achtergrond egaal maken in Photoshop

Tags: autofocus stuk, autofocus werkt niet meer, waarom de autofocus niet meer werkt, waarom kan ik niet meer scherpstellen. 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke