Veel fotografen gedupeerd door auteursrechtinbreuk

Auteursrechtinbreuk kost fotografen € 475 miljard euro

Eefke Burg 923
Als je vandaag de dag vergelijk met tien jaar geleden, dan is er steeds meer sprake van auteursrechtinbreuk. Maar hoe wijdverspreid is het probleem? Een recent onderzoek van Copytrack toont aan dat er grootschalig auteursrechtinbreuk plaatsvindt. Dagelijks worden er 2.5 miljard afbeeldingen gebruikt zonder toestemming. Hierdoor lopen fotografen gezamenlijk 475 miljard euro per jaar mis.

Auteursrechtinbreuk komt vaker voor dan eerder gedacht

Wellicht heb je er al eens te maken mee gehad: auteursrechtinbreuk. Je bent niet de enige. Recentelijk heeft Copytrack onderzocht hoe vaak er afbeeldingen worden gebruikt zonder dat hier toestemming voor is. Uit een steekproef van meer dan 12.000 gebruikersprofielen is gebleken dat auteursrechtsinbreuk wijdverspreid is. Ze extrapoleerde de data van deze 12.000 gebruikers en kwamen tot een duizelingwekkend aantal van 2.5 miljard auteursrechtinbreuken per jaar. Gezamenlijk hebben deze afbeeldingen een waarde van meer dan 475 miljard euro.

Auteursrechtinbreuk in verschillende landen

Op een aantal continenten is er vaker sprake van auteursrechtsinbreuk dan op andere continenten. Noord-Amerika kent de meeste inbreuken (33,9%), gevolgd door Europa (31,4%) en Azië (29,38%). Qua landen heeft de Verenigde Staten het meeste inbreuken (22,96%), gevolgd door Panama (6,76%) en China (6,57%).

Afbeeldingen met een resolutie van 1920 x 1080 worden het meest gebruikt zonder toestemming. Ook afbeeldingen met een formaat 640 x 400 en 800 x 800 pixels zijn populair. Verhoudingen zijn vaak 3:2, 2:3 of 1:1.

Europa bevecht auteursrechtinbreuk met Artikel 13

De afgelopen week heeft Europa Artikel 13 aangenomen. Hiermee bindt Europa de strijd aan met auteursrechtinbreuk door niet de gebruiker, maar het platform aansprakelijk te stellen voor misgelopen inkomsten. Als gebruikers auteursrechtelijk materiaal uploaden op een platform zoals YouTube en Facebook dan wordt het platform hiervoor aansprakelijk gesteld. De praktijk zou ertoe moeten leiden dat elk platform een uploadfilter gaat hanteren. De bedoeling van de wet is om ervoor te zorgen dat ondernemers in de creatieve sector meer compensatie krijgen voor de verspreiding van hun werk.

Tegenstanders van artikel 13 geven aan dat een uploadfilter het einde betekent van het vrije internet. Immers, kan een dergelijke online tool geen verschil zien tussen daadwerkelijke auteursrechtinbreuk en een citaat of parodie. Artikel 13 wordt dan ook door tegenstanders omschreven als de zogenaamde ‘meme-killer.’ De wet zou geen ruimte laten voor ‘fair use.’

Welke oplossing zou jij voorstellen voor dit probleem? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer lezen

Lees nog meer opmerkelijk nieuws:
Tonight show volledig gefilmd met mobiele telefoon
Amateurfotograaf wint $ 120.000,- met geposeerde foto van fotoreis

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke