Kriebelige kunst

Artiest maakt en fotografeert truien die naadloos overlopen in omgeving

Siem van Woerkom 408 0
Op de slechte woordgrap in de titel van dit artikel na, is het truien project van fotografen Joseph Ford en Nina Dodd volledig serieus.

Truien als kunst

De afgelopen jaren werkten Joseph Ford en Nina Dodd aan hun samenwerkingsproject Invisible Jumpers, waarin ze een speciaal kledingstuk breien dat past in een gekozen omgeving. Vervolgens fotografeert Ford de drager; een persoon, dier of stuk fruit, die bij elkaar past met die specifieke omgeving. Vaak ging het om een onderwerp dat verdween in een ruimte waar ze al persoonlijk mee verbonden waren, zoals een boer die een gevlekt shirt droeg en tussen zijn koeien stond, of een persoon die voor wolken staat en daarin lijkt te verdwijnen.

Aandacht voor details

De gebreide camouflage is een speelse draai aan een optische illusie die is gemaakt door de nauwgezette aandacht voor details van Ford. Omdat hij en Dodd zulke naadloze fusies kunnen bereiken worden de beelden zo krachtig als ze zijn. Als iemand slechts een centimeter zou bewegen, zou het hele beeld beginnen te ontrafelen en zou het kameleonachtige effect verdwenen zijn.

Na enkele jaren fotograferen van stillevens zocht Ford naar een manier om optische illusies met een menselijk element te blijven verkennen en begon te werken met een breister, Nina Dodd. 'Ze houdt van bussen en inventief breien en creëerde een trui op basis van de stoelhoezen van bussen. We vonden een opvallend model en fotografeerden hem in een bus. Vanaf daar begon de samenwerking, en het project, eigenlijk echt. ' aldus Ford. 

Voorbereiding is de key

De locaties moeten opvallend zijn, maar eenvoudig genoeg om te kunnen worden gebreid. Het moeten ook plekken zijn die niet te snel zullen veranderen, omdat het breien een paar weken duurt. Het zou vreselijk zijn om truien voor te bereiden en dan niet te kunnen fotograferen omdat de locatie is gesloopt.

Zodra ze de locatie hebben gevonden, fotograferen ze iemand die staat waar het model op de definitieve foto zou moeten staan. Als een soort 'clean plate', een term uit animatie. 'Ik teken over deze verkenningsfoto en maak aantekeningen op de foto met verschillende kleuren en patronen zodat Nina kan plannen hoe te breien.' zegt Ford. 

Vaak zijn er 10 of 12 verschillende garens in een enkele afbeelding, en tot 24 bollen wol tegelijkertijd voor de meer gecompliceerde ontwerpen. De keuze van het garen is gevarieerd naargelang de achtergrond. Maar stuk voor stuk zijn ze aardig ingewikkeld, en stuk voor stuk interessant.

Alle beelden en meer informatie over het project zijn hier te vinden.

(Beeld top artikel: Joseph Ford en Nina Dodd)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem