Analoge foto’s ontwikkelen met koffie

Analoge foto’s ontwikkelen met koffie

Eefke Burg 865 0
Analoge foto’s ontwikkelen met koffie? Fotograaf Mandy Kuik weet er wel raad mee. De fotograaf die bij ons terecht kwam door haar inzending over winterse fotografie vertelt over analoge fotografie.

De afgelopen tijd plaatsten we een oproep voor jullie mooiste winterse foto’s en kregen daardoor onderstaande foto van Mandy Kuik opgestuurd. We nodigden haar uit om in de podcast over haar foto te vertellen. ‘Vier jaar geleden ben ik door een goede vriendin aangestoken met het fotografievirus. We gaan vaak samen op pad en het bekijken van het resultaat vind ik ook erg leuk.’

Foto Mandy Kuik

Ze volgde onlangs een workshop analoge fotografie, waar ze erg enthousiast van werd. ‘Zwart wit en zelf je foto’s analoge ontwikkelen, dat is echt geweldig. Daarna heb ik een oude camera aangeschaft waar ik nu mee aan het fotograferen ben.’

Thuis gaat ze niet aan de slag aan met een doka, maar lost ze dit op een andere manier op. ‘Ik heb het geleerd om het te doen met koffie, in een speciale doos met een donkere zak. Daardoor heb je geen kamer nodig om alles te ontwikkelen. Het is een simpele methode zonder gedoe met licht en als je weet hoe het moet dan is het heel leuk om te doen.’

Zwart wit foto door fotograaf 建鹏 邵

Analoge oto's ontwikkelen met koffie

Om analoge foto's te kunnen ontwikkelen met koffie heb je een goedkope, sterke oploskoffie nodig, een voorbeeld is de AH huismerk espresso, want deze heeft geen grote korrel. De verdere ingrediënten die je nodig hebt zijn als volgt:

Ingredienten voor de ontwikkelaar:

  • Halve liter water (20 graden)
  • 27 gram soda
  • 8 gram vitamine C (in poedervorm)
  • 20 gram oploskoffie

Daarnaast om te kunnen fixeren:

  • 150 gram keukenzout
  • 1 halve liter water

Foto Alexis

Je lost de soda geleidelijk op in water, voegt de vitamine C erbij waardoor het gaat bruisen. Als dit allemaal is opgelost gooi je de koffie erbij. Even roeren tot de koffie is opgelost. Dit laat je tien minuten staan (maar niet te lang anders werkt het niet meer). Ondertussen kan je de film laten weken in water van 20 graden.

Je giet de oplossing in een tank en je moet deze één minuut aaneengesloten agiteren en daarna 5 keer agiteren op 2, 5, 10 en 40 minuten. Na 70 minuten moet je de tank leeggieten. De oplossing kan je niet hergebruiken. Je lost het zout op in het water en gooit de oplossing in de tank. Twee dagen laten liggen en af en toe agiteren.

Beluister het volledige interview over analoge fotografie en winterse fotografie

De fotograaf heeft nog veel meer zinvolle tips, beluister daarvoor de podcast hieronder of klik hier voor de rechtstreekse link naar het interview.

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke