Agenda

Redactie DIGIFOTO Pro 415

Ontdek de betoverende wereld van beeld en verhalen in de meeslepende fotografietentoonstellingen die Nederland dit seizoen verlichten. Van de diepgaande reflectie op Turkse vrouwelijke pioniers in Haarlem tot de mysterieuze transformaties van modefotograaf Carlijn Jacobs in Amsterdam

OLGAÇ BOZALP

22 september 2023 - 21 januari 2024

Verwey museum Haarlem

Terwijl de vader van Olgaç fotografie bestempelde als een hobby, was het in werkelijkheid zijn moeder die de vlam van zijn passie aanwakkerde, hem aanspoorde om zijn dromen te volgen en zijn aspiraties te verwezenlijken. Misschien deed ze dit omdat het lot haar niet dezelfde kansen had geboden. De strenge regels van haar vader weerhielden haar van het najagen van een universitaire opleiding. In plaats daarvan bewandelde ze het pad van het huwelijk en stortte ze zich volledig op de zorg voor haar gezin, een stille echo van de onvervulde dromen van haar generatie. ‘Arada’ is een subtiele, doch krachtige toevoeging aan een grotere tentoonstelling, genaamd ‘Turkse vrouwelijke pioniers’. Deze expositie brengt een ode aan de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de eerste en tweede generatie Turkse vrouwen in Haarlem, door hen een podium te bieden om hun verhalen, ervaringen en levenslessen te delen. Het werpt licht op hun reizen, strijd, opofferingen en de stille triomfen die verweven zijn in de rijke tapestry van hun leven en nalatenschap.

SLEEPING BEAUTY 

6 oktober 2023 - 21 januari 2024

Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam presenteert met trots de eerste solotentoonstelling van de internationaal erkende modefotograaf Carlijn Jacobs. Jacobs, gefascineerd door transformatie en escapisme, combineert elementen zoals de Japanse geisha en het Venetiaanse carnaval met moderne beauty- en fashiontrends. In een tijdperk waarin online identiteiten zorgvuldig worden vormgegeven, biedt haar werk een ontsnapping en tegelijkertijd een reflectie op onze realiteit. Jacobs' fotografie nodigt uit tot het verkennen van de mysterieuze aard van transformatie en zelfexpressie in de hedendaagse wereld, waar traditionele en moderne opvattingen over schoonheid en identiteit samenkomen en de grenzen tussen echt en virtueel vervagen.

STEEF ZOETMULDER

2 september 2023 - 7 januari 2024

Kunsthal Rotterdam

Steef Zoetmulder (1911-2004) was een innovatieve fotograaf, bekend om zijn unieke visie op de dagelijkse realiteit, waarbij hij opmerkelijke structuren en patronen benadrukte. Geïnspireerd door de 'Nieuwe Fotografie' tijdens het Interbellum, ontwikkelde Zoetmulder een beeldtaal die focuste op vorm boven inhoud, resulterend in een veelzijdige collectie van abstracte werken tot iconische afbeeldingen van Rotterdam. Zijn oeuvre omvat ook publiciteits-, reclame-, en modefotografie. Een speciaal gecureerde tentoonstelling, in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden, toont meer dan 50 van Zoetmulder's originele en zelfontwikkelde prints, die een breed spectrum van zijn artistieke reis en talent onthullen.

 

Dit is een artikel uit DIGIFOTO Pro 5.2023. Lees hem nu digitaal: DIGIFOTO Pro 5.2023

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie