Yuri Cortez: 'Het was een moment van waanzin'

AFP fotograaf maakt unieke beelden tijdens halve finale

Remco Stunnenberg 715 0
Het kostte hem bijna zijn Nikon apparatuur maar het leverde AFP-fotograaf Yuri Cortez wel de mooiste close-up foto's op tijdens het halve finale duel tussen Engeland en Kroatië (1-2).

Yuri Cortez had tijdens de halve finale tussen Engeland en Kroatië de perfecte plek gekozen. De AFP-fotograaf uit El Salvador zat in het Loezjniki-stadion bij de hoekvlag, achter de goal waar zowel de 1-0 als de 1-1 viel. Ook de beslissende treffer van Kroatische spits Mario Mandzukic viel aan zijn kant.

Achtervolgd door zijn medespelers rende de matchwinner juichend richting de boarding. Fotograaf Cortez zag de spelers dichterbij komen en bleef foto’s maken. Tot Mandzukic stilhield voor de fotografenpoule, waar hij werd omhelsd en Cortez nog snel van camera kon wisselen. Vervolgens arriveerden ook de Kroatische wisselspelers bij het feestje en sprongen uitzinnig van vreugde bovenop Mandzukic, die daardoor tussen de fotografen terechtkwam. Cortez kon geen kant op, waardoor hij in een oogwenk onderop een stapel feestvierende Kroatische spelers lag.

'Het was een moment van waanzin', vertelde Cortez na afloop. 'In al hun blijdschap realiseerden ze zich ineens dat ik onderop de stapel lag. Cortez werd overeind geholpen. 'Ze vroegen of alles goed ging, en één van hen zette mijn statief recht. Een andere speler, verdediger Domagoj Vida, gaf me zelfs nog een kus.'

In de seconden dat hij bedolven werd, kon Cortez wel de mooiste close-ups maken van alle fotografen die aanwezig waren in Moskou.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco