Netflix koopt de rechten op bioscoopfilm over Kodachrome

Mark IJsendoorn 639 0
Netflix heeft de rechten gekocht voor een speelfilm die fans van analoge fotografie wel zal aanspreken.

Netflix heeft de rechten gekocht voor een film over de laatste dagen van de Kodachrome, het beroemde type film van Kodak dat in 1935 werd uitgevonden en die in 2009 uit de productie werd genomen. 

De speelfilm Kodachrome volgt een vader en zoon tijdens een reis om het laatste Kodachrome laboratorium ter wereld te bereiken voordat hij de deuren sluit. Ed Harris, Jason Sudeikis en Elizabeth Olsen spelen de hoofdrollen. De deal heeft Netflix zo'n $4 miljoen gekost, en geeft het bedrijf het recht om de film in een aantal landen te tonen, waaronder de Benelux. De streaming-gigant zal de film eerst uitbrengen in de bioscoop, maar een precieze releasedatum is nog niet bekend. 

Het einde van Kodachrome

Hoewel digitale fotografie al lang in opkomst was, waren er ook in de jaren 2000 nog veel trouwe aanhangers van de traditionele Kodachrome film. Toch moest Kodachrome het aantal laboratoria steeds verder terugbrengen. In 2007 waren er nog maar twee over, een in Kansas en een in Tokio. Het laatste laboratorium in Europa was in Zwitserland, dat in 2006 de deuren sloot. In de zomer van 2009 stopte Kodak volledig met de productie van Kodachrome.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark