Hulp bij de weekodpracht

Hoe maak je een high-key foto?

Christel de Wolff 590 0
Heb je onze weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om je mooiste high-key foto in te sturen. Heb je zin om mee te doen, maar geen idee waar je moet beginnen? We helpen je een klein beetje op weg!

High-key of overbelicht

Een high-key foto kun je herkennen aan de witte achtergrond en lichte tonen in de foto. De techniek werd van oorsprong gebruikt in de filmindustrie, toen de techniek nog niet goed genoeg was om de doeken veel contrast te laten tonen. Het is verkeerd om aan te nemen dat een high-key foto simpelweg een overbelichte foto is. Bij high-key kies je er bewust voor om de lichte delen in je foto te laten domineren.

Welk onderwerp kies je?

High-key foto’s kun je van allerlei onderwerpen maken, maar het meeste leent het zich voor productfotografie. Ook portretten in high-key kunnen heel mooi zijn. Zorg in dat geval dat je model witte kleding aanheeft om het proces een stuk makkelijker te maken.  

Hoe pak je het aan?

Je kunt een high-key foto het beste in een studio maken. Dan heb je de belichting volledig onder controle en kun je zelf bepalen hoeveel lichtbronnen je gebruikt. In principe kun je een high-key al met twee flitsers maken. Één lamp zet je achter je onderwerp en de andere zet je voor het onderwerp met een hoek van ongeveer 45 graden. Beschik je over meer flitsers? Behoudt er dan één voor de achtergrond en gebruik er twee voor je onderwerp.  Door softboxen te gebruiken haal je schaduwen weg.

Zorg er voor dat de achtergrond goed belicht is. Een witte achtergrond om mee te beginnen is natuurlijk makkelijk, maar met voldoende licht kun je elke achtergrond wit krijgen. Zorg wel dat het licht van de achtergrond niet te veel overstraalt op je onderwerp.

Nabewerking

Een stap die gemakkelijk kan worden vergeten is het nabewerken van je high-key foto. Een witte achtergrond moet echt wit zijn dus niet blauw of geel. Als je in RAW schiet, kun je achteraf met je witbalans gelukkig nog alle kanten op!

Weekopdracht 'high-key'

Geïnspireerd geraakt om met high-key foto’s aan de slag te gaan? We zijn benieuwd naar je resultaten. Zoals altijd kun je die weer uploaden in onze lezersgallery. Ook kun je nog tot aanstaande vrijdag meedoen aan de weekopdracht. Gebruik ‘high-key’ in je titel om kans te maken op een leuke prijs!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel