Canon 5D Mark III versus Nikon D800

Jesse Kraal 2098
Voor camera's lijkt de uitdrukking 'het is eenzaam aan de top' niet op te gaan, Canon en Nikon komen immers bijna tegelijkertijd met de 5D Mark III en de D800. We hebben de camera's op verschillende punten met elkaar vergeleken, maar een winnaar aanwijzen blijkt lastig.

Net als ruim drie jaar geleden komen grote concurrenten Nikon en Canon snel na elkaar met nieuwe fullframe-toestellen. De D800 en de 5D Mark III vissen ook nog eens in dezelfde vijver, dus een confrontatie is onafwendbaar. Welke van deze fullframe-toppers verdient een plek op je wensenlijstje?

Resolutie

Nikon weet op dit onderdeel te profiteren van de 36-megapixelsensor in de D800. Deze laat duidelijk iets meer details zien dan de 22-megapixelsensor van de 5D Mark III. De verschillen zijn echter niet opzienbarend groot en wellicht kleiner dan de getallen doen vermoeden. Vooral als je vaak stevig cropt of zeer groot afdrukt, dan is de Nikon D800 jouw camera.

resolutie

Dynamisch bereik

Nikon blijkt op dit onderdeel in het voordeel, vooral onderbelichte partijen zijn vrijwel straffeloos te corrigeren zonder nare gevolgen voor de beeldkwaliteit. Canon's 5D Mark III heeft een prima dynamisch bereik maar moet het op dit vlak duidelijk afleggen tegen de D800. Met name op lage iso-waarden heeft de Nikon een voorsprong, schroef je de iso-waarde op dan vervalt het voordeel grotendeels.

Nikon D800 versus 5D Mark III

Ruisprestaties

Leuk voor de resolutie, al die megapixels, maar gaat dat ten koste van de ruisprestaties? Valt mee. De D800 zet prima resultaten neer, op pixelniveau vergelijkbaar met zijn voorganger. De winst is echter voor Canon, de 5D Mark III doet het op de hoge iso's net iets beter dan de Nikon. Vooral bij de hoogste iso-waarden kun je bij de Nikon een duidelijke kleurverschuiving waarnemen, bij de Canon is dit minder het geval.

ruisprestaties

Autofocus

Op papier is Canon met het 61-punts autofocussysteem in het voordeel, maar in de praktijk blijken de 51 punten van de Nikon hier niet voor onder te doen. Beide zijn prima in staat om snel bewegende onderwerpen goed scherp te krijgen en te houden. De systemen verschillen wel van elkaar, zo kun je bij de Nikon D800 nog autofocus gebruiken met een maximale diafragmaopening van f/8 (handig bij gebruik van teleconverters). De 5D Mark III heeft als voordeel dat de extra gevoelige cross-type-sensoren beter verdeeld zijn over het beeld.

Video

Nikon heeft duidelijk werk gemaakt van de filmfunctie, ten opzichte van voorgaande Nikon-dslr's zijn de verbeteringen groot. Canon heeft echter niet stilgezeten. De ruisprestaties bij weinig licht zijn bij de 5D Mark III tijdens het filmen veel beter. Dit is te danken aan de uitleesmethode van de sensor, niet langer maakt Canon gebruik van het zogenaamde 'line skipping'. Om het vergelijk compleet te maken, hebben we ook de 'oude' Canon 5D Mark II meegenomen in het vergelijk. Deze presteert vergelijkbaar met de D800, maar kan lang niet tippen aan de kwaliteit van de 5D Mark III.

Conclusie

Een winnaar kunnen we niet voor je aanwijzen, dat zul je zelf moeten doen. De keuze tussen de Nikon D800 en de Canon 5D Mark III is namelijk vooral afhankelijk van wat je er mee gaat doen. Daarnaast zal het een en ander ook afhangen van welk systeem je momenteel gebruikt en waarvoor je dus objectieven hebt liggen. Beide camera's zijn absolute topmodellen en zullen de komende jaren zichzelf uitstekend kunnen bewijzen, een miskoop zul je met beide toestellen niet doen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse