3 marketingstrategieën voor je fotografiebedrijf die niet werken

3 marketingstrategieën voor je fotografiebedrijf die NIET werken

Eefke Burg 1378 0
Het opstarten van je fotografiebedrijf je kan een kostbare aangelegenheid zijn en er zijn zoveel verschillende manieren om reclame te maken voor je bedrijf, sommige strategieën werken en sommige kosten je alleen maar geld. Graag deel ik drie manieren van reclamemerken waarvan ik heb gemerkt dat deze niet werken en een paar bonustips van manieren die wel werken.

Het betalen voor social media campagnes

Vooral in de beginperiode van Facebook leek het fantastisch: want nog niet eerder was het mogelijk om zoveel mensen tegelijkertijd te bereiken in zo’n korte periode. Maar heel eerlijk: hoeveel heb je zelf uitgegeven na het bekijken van een reclame op Facebook? Een fotoshoot kost al snel zo’n 1500 euro. Dergelijke bedragen geven mensen niet zo snel uit na het bekijken van een Facebook-advertentie.

Fotograaf Terri Cnudde

Lees ook: De beste manier om een potentiële klant aan te spreken

Betalen zodat jouw fotografiebedrijf op een bepaalde website kan staan

Er zijn ontzettend veel websites waar je kan adverteren om op terecht te komen; en er zijn er ook een heleboel die je links moet laten liggen. Zo heb je ‘photographygames’ achtige websites waar je jouw foto kan inzenden voor awards, die er honderden per week worden weggegeven en bestaan uit een button die je op je website mag plaatsen. Je betaalt een flinke contributie om vaker te mogen deelnemen en je krijgt inderdaad meer aandacht voor je foto’s… Van andere fotografen die ook hun foto’s willen verkopen. Daarnaast worden vaak je foto’s doorverkocht en heb jij de rechten van je foto’s weggegeven. Links laten liggen dus.

Het betalen voor advertenties in de krant

Hoewel er nog zeker wel mensen zijn die kranten lezen, is het publiek dat een krant leest erg algemeen. Jouw fotografiebedrijf heeft er baat bij om een zo specifiek mogelijk publiek aan te spreken. Als je je bijvoorbeeld richt op newborns, dan heb je er meer aan om te adverteren op een plek waar er veel baby’s te vinden zijn, dan via een algemene krant waarmee je jong en oud aanspreekt.

Fotograaf Noelsch

Lees ook: 'Kunnen we alle foto's van de shoot hebben?' Nee!

Hoe krijg je jouw fotografiebedrijf wel aan de man?

Het opbouwen van een netwerk dat wil betalen voor je werk kost tijd. Veel tijd. Het belangrijkste is dat zo veel mogelijk mensen je fotografiebedrijf leren kennen en dit kan je alleen maar doen door veel werk van je te delen. Werk in eerste instantie met zo veel mogelijk mensen samen: deze personen delen allemaal je fotografiebedrijf en je foto’s met hun omgeving. Zorg ervoor dat je een niche kiest waar jij de go to expert in wordt. Netwerkevenementen kunnen hier een waardevolle aanvulling in zijn: maar het ligt er maar net aan wat voor een soort evenement dit is. Waar bevindt jouw publiek zich? Alleen daar heeft het nut om te adverteren.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke