Geheugen opfrissen

12 manieren om je foto’s professioneel te laten ogen

Tieme Snijders 378 0
Er is niet één makkelijke manier om professionele foto’s te maken. Het vergt jaren aan oefening om een goede fotograaf te worden. Er zijn wel manieren om als beginnend fotograaf jezelf te verbeteren. Wij geven je deze 12 manieren om je werk te verbeteren.

Tip 1) Licht is onmiskenbaar belangrijk. Licht maakt of kraakt je foto.
Bijvoorbeeld bij landschapsfotografie. De mooiste foto’s bij landschapsfotografie worden gemaakt bij zonsopkomst of zonsondergang.

Tip 2) Elementen in je foto die de rust verstoren of voor afleiding zorgen, ze zijn erg vervelend voor de kijker naar de foto. Ontwijk storende elementen in de foto, kies bijvoorbeeld een ander perspectief om die lelijke prullenbak er niet op te krijgen.

Tip 3) Kies één onderwerp. Zoom erop in.  Soms is dat het antwoord.

Tip 4) Bewerk je foto’s na. Vaak kan je meer detail halen uit de schaduwen of lichten. Dit maakt de foto al een stuk beter. Met bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop kun je de kleuren ook versterken.

Tip 5) De meest voordehand liggende tip, kies een interessant onderwerp. Let dan ook op de details, en wees niet te enthousiast. Neem het onderwerp goed in je op en neem er de tijd voor.

Tip 6) Zorg voor scherpte. Bijvoorbeeld portretfotografie: zorg dat de focus bij de ogen ligt. Zeker als je een groot diafragma gebruikt.

Tip 7) Soms vind je misschien wel een interessant onderwerp om de fotograferen maar geen interessante plek om het te fotograferen. Kies een uniek perspectief. Als je een stad fotografeert, kies er dan bijvoorbeeld voor om dat vanaf een hoog punt te doen, in plaats van midden tussen de mensen op straat.

Tip 8) Dit is misschien wel de lastigste, een interessant perspectief zien te vinden. Behalve dat je natuurlijk de regel van derden hebt, is het niet eens zo’n heel gek idee daar toch vanaf te wijken als het een interessantere foto wordt!

Tip 9) Vergeet vooral ook emotie niet vast te leggen. Iemand die neutraal uit zijn ogen kijkt is niet zo heel erg interessant.

Tip 10) Gebruik de juiste scherptediepte voor de situatie. Bij portretten is het mooi om een achtergrond wazig te houden, zodat alle aandacht naar de geportretteerde uitgaat. Bij landschapsfotografie of straatfotografe wil je misschien een wat kleiner diafragma gebruiken om alles scherp op de foto te hebben.

Tip 11) Kies de juiste belichting, wil je een foto donker of licht hebben? Weet je hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat werkt met de belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma en sluitertijd)

Tip 12) Print je foto uit! Vaak blijven foto’s op een harde schijf staan en is het niet tastbaar. Print het uit op groot formaat en kijk ernaar, ben je tevreden?

Met de juiste belichting, creatieve compositie en eventuele nabewerking ben je al een heel eind op weg!

afbeelding van Tieme Snijders

Tieme Snijders | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Tieme