10 tips om paddenstoelen te fotograferen

Redactie DIGIFO... 617 0
We zitten alweer in de herfst en dat betekent dat de paddenstoelen ook weer hun tijd van het jaar hebben. Misschien wel de favoriete jaargetijde van vele natuur- en landschapsfotografen dus laten we snel door gaan met de tips om paddenstoelen te fotograferen!

Tip 1: fotografeer laag bij de grond

Door laag bij de grond te fotograferen creëer je diepte en wordt de achtergrond sneller wazig en creëer je een bokeh effect. Ook wordt op deze manier van fotograferen meteen de aandacht op de paddenstoel gelegd. 

Tip 2: neem de tijd

Paddenstoelen lopen niet weg en dat betekent dus dat je ruim de tijd hebt. Fotografeer dan ook niet meteen de eerste beste paddenstoel die je ziet (tenzij die al meteen erg mooi is), maar loop eerst een stukje rond om de mooiste exemplaren te spotten.

Tip 3: kies de juiste hoek

Het kan wel eens voorkomen dat je een mooie paddenstoel vindt, maar dat deze net iets beschadigd is. Kijk dan of je de beschadiging buiten beeld kan houden door een andere hoek te pakken. Of ga toch op zoek naar een ander exemplaar.

Tip 4: neem een vuilniszak mee

Zoals wij eerder al benoemden fotografeer je de paddenstoelen het beste laag bij de grond. Nu is de natte herfst niet bepaald het ideale seizoen om op de grond te gaan liggen, dus neem vooral een vuilniszak mee. Ideaal om op te gaan liggen en je eigen kleding schoon te houden tijdens het fotograferen.

Tip 5: haal storende elementen in het beeld weg

Wordt je foto net verpest door dat ene takje of blaadje? Haal het dan voorzichtig weg, alles voor de beste foto natuurlijk! Maar vergeet dit niet te doen met respect voor de natuur, want het is niet de bedoeling dat je iets stuk maakt. (Iets aan de kant schuiven mag natuurlijk wel).

Tip 6: speel met (tegen)licht

Bij paddenstoelen fotograferen is licht erg belangrijk. Dit verschilt natuurlijk wel per situatie en bij elke paddenstoel. Wat een mooi effect geeft bij paddenstoelen is bokehbollen. Wanneer heb je die? Wanneer de zon laag staat en bijvoorbeeld reflecteert op waterdruppels heb je een grote kans op bokeh bollen. Wat ook voor een gaaf effect kan zorgen zijn silhouetten, deze kun je ook creëeren met tegenlicht. Dit doe je door een klein diafragma (groot getal) en een korte sluitertijd te gebruiken, hiermee kun je de foto onderbelichten, zodat er minder details zichtbaar zijn van het silhouet.

Tip 7: neem een kleine flitser of LED-lamp mee

Door een kleine flitser en- of LED-lamp mee te nemen kun je het licht zelf bepalen en/of leiden. Wat hierbij ook fijn is om mee te werken is een klein reflectiescherm. Dit accessoire kun je gebruiken om licht mee op te vangen en het af te buigen naar de plek waar je het wilt hebben. 

Tip 8: houd rekening met je achtergrond

Loop eens een rondje om de paddenstoel die je wilt fotograferen en kijk wat je zelf de mooiste achtergrond vindt. Je zult je nog verbazen over de verschillende foto's die je kunt maken met dezelfde paddenstoel. Deze verschillende foto's maak je dus  door met verschillende achtergronden te fotograferen. Je moet natuurlijk wel het geluk hebben dat je een paddenstoel hebt zonder beschadigingen, omdat je anders vast zit aan een het zelfde beeld van de paddenstoel, omdat je rekening moet houden met het uit het beeld houden van de beschadiging zoals in eerdere tip genoemd

Tip 9: stel handmatig scherp

 Bij het fotograferen van paddenstoelen is handmatige scherpstelling aan te raden. De autofocus zal vaak slecht werken doordat je doorgaans minder licht hebt dus zal handmatig scherpstellen voor beter resultaat zorgen. Ook is de scherptediepte gering bij deze vorm van fotograferen, je ziet dus extra snel dat de scherpte niet optimaal is, of dat er net op het verkeerde punt is scherpgesteld. 

Tip 10: wees creatief

Heeft de paddenstoel net niet die regendruppels op zich zoals jij dat in je hoofd had? Neem een plantenspuit mee en voeg zelf net die extra details toe. Volg het pad, maar durf ook van het pad te gaan voor het perfecte plaatje wel met respect voor de natuur en als je het maar veilig houdt!

Laat je inspireren door DIGIFOTO Pro 4.2022

DIGIFOTO Pro 4.2022 ligt nu in de winkel. Het magazine bevat weer veel inspiratie en educatie en gaat nog dieper in op al het moois wat je dit seizoen tegen kan komen. Bestel het magazine gemakkelijk vanuit huis; digitaal of op papier. 

Meer lezen over het nieuwe magazine doe je hier.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie