‘Mag ik even binnenkijken?’

Redactie DIGIFO... 448 0

Zeg je ‘lobby’ dan denk je al snel aan schimmige praktijken en achterkamertjespolitiek. Veel Nederlanders hebben geen idee wat er zich precies in Brussel afspeelt. Suzanne Schols wil daar verandering in brengen. Met haar project LOBBY hoopt ze de Europese politiek meer toegankelijk en inzichtelijker te maken.

Tekst: Marijn Ruhaak | Fotografie: Suzanne Schols

Europese politiek saai? Niet voor Oud-lobbyist en fotograaf Suzanne Schols. Na haar studie Europese politiek liep ze jarenlang rond in deze politieke arena. Tot ze de creativiteit zó miste, dat ze haar baan opzegde en een opleiding fotografie aan de KABK begon. ‘Ik koos voor de richting van documentairefotografie en besloot voor dit project mijn ervaring als lobbyist te combineren met mijn fotografie.’ De reden voor deze combinatie? Suzanne maakt zich best zorgen over de kloof die er bestaat tussen de politiek en de burger. ‘De Europese politiek is voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow’, legt ze uit. ‘Ondertussen worden er in Brussel veel belangrijke beslissingen gemaakt en moeten we in juni 2024 stemmen voor het Europese Parlement.’ Met haar werk hoopt Suzanne Brussel wat dichter bij de burger te brengen. 

LOBBY

Dat doet Suzanne door de ontvangstruimte, ofwel de lobby, van de kantoren van verschillende bedrijven, organisaties en instellingen in beeld te brengen. 'De term lobby komt van het woord ‘lobia’ dat gang, portiek of hal betekent en in politieke zin oorspronkelijk verwees naar de ruimte in het Britse Lagerhuis waar het publiek met parlementsleden in gesprek kon gaan’, legt ze uit. ‘Tegenwoordig wordt lobbyen vaak gezien als iets dat achter gesloten deuren plaatsvindt en voor het publiek verborgen blijft. Genoeg reden om juist deze ruimtes vol in de schijnwerpers te zetten.’ 

Met een focus op de Europese Green Deal wilde Suzanne in kaart brengen wie de beleidsvorming rondom klimaatverandering probeert te beïnvloeden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel Suzanne in haar tijd als lobbyist heel wat werkkamers heeft gezien, was het als fotograaf namelijk heel wat lastiger om binnen te komen. Lang niet alle bedrijven en organisaties zaten te wachten op een alles registrerende camera. ‘Van de 12.000 organisaties die in Brussel actief zijn, selecteerde ik 122 organisaties waar ik wilde fotograferen. Deze organisaties hadden minimaal vier lobbyafspraken met Frans Timmermans of zijn adviseurs.’ 

Boek en expositie

Uiteindelijk kreeg Suzanne toegang tot 90 lobbies die ze stuk voor stuk heel clean en sec vastlegde en in het fotoboek LOBBY bundelde. De 32 organisaties die geen toegang verleenden, krijgen een witte pagina met de tekst access denied. ‘Daarnaast heb ik precies bijgehouden hoeveel tijd, mailtjes en telefoontjes het me kostte om ergens binnen te komen', vertelt Suzanne. Samen met teksten over alle lobby’s uit het transparantieregister geeft ze zo een confronterend inkijkje in de Europese lobbywereld. Behalve in boekvorm, is LOBBY – Between Green Deals and Ideals tot medio maart ook te zien in het Fotomuseum Den Haag. Hoe de witte pagina’s daar een plek krijgen? ‘Daar zie je enkel een bordje met de naam van de lobbyorganisatie onder een lege plek waar een foto had moeten hangen’, lacht Suzanne van wie we in de toekomst nog zeker wat zullen horen. Over haar volgende project kan ze nog niet veel zeggen, maar dat het iets met de democratische rechtsstaat te maken heeft, staat vast. 

LOBBY – Between Green Deals and Ideals

Uitgever: HousePublishing
Specificaties: hardcover | 30,5 x 20 cm | 400 pagina’s

https://housepublishing.shop/LOBBY 

Suzanne Schols (1985)

Suzanne is een conceptuele documentairefotograaf. Na een carrière in de politieke wereld, deed ze de fotografieopleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Den Haag. Met haar afstudeerproject over diplomatieke geschenken, won ze de Startpoint Prize for European Art Graduates en de Steenbergen Stipendium publieksprijs.

https://www.fotomuseumdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/lobby

www.suzanneschols.com 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie