Uitslag fotowedstrijd 'Straatfotografie in Kleur'

Uitslag fotowedstrijd 'Straatfotografie in Kleur'

Julian Huijbregts 5290
Vaak kiezen fotografen ervoor om hun straatfoto's om te zetten naar zwart-wit. In deze fotowedstrijd gingen we juist op zoek naar straatfoto's in kleur. Die beperking heeft jullie niet weerhouden om massaal foto's in te sturen. Vandaag maken we de drie winnaars bekend!

Zwart-wit kan een logische keuze zijn bij straatfotografie. Het zorgt ervoor dat schreeuwerige gekleurde objecteven de aandacht niet afleiden van je onderwerp. Straatfotografie in kleur is dan ook een extra uit uitdaging. Een uitdaging die jullie niet weerhouden heeft om mee te dingen naar de prijzen: we ontvingen bijna 1700 inzendingen.

Tussen alle inzendingen zitten vele fraaie beelden, met sterke kleurcontrasten of juist subtiele kleurtinten. Wat ons betreft het bewijs dat een zwart-witomzetting niet noodzakelijk is bij straatfotografie.  Zoals gebruikelijk hebben we drie erg mooie prijzen te verdelen. Onze dank gaat uit naar alle deelnemers en onze hartelijke felicitaties aan alle winnaars!

Hoofdprijs: Selma van der Bijl

Foto: Selma van der Bijl
Foto © Selma van der Bijl

Een goede straatfotograaf gaat onzichtbaar te werk en weet het moment van dichtbij te vangen, nog voordat de persoon op de foto het doorheeft. Die kwaliteiten zien we duidelijk terug in deze foto en dat levert Selma van der Bijl de hoofdprijs op. De reflectie van het straatbeeld in het raam, de warme kleurtinten en de man op de achtergrond versterken het beeld nog eens.

Selma wint de Leica V-Lux (Typ 114) ter waarde van 1120 euro. Deze geavanceerde superzoomcamera met grote 1-inchsensor met 20 megapixels. Het 25-400mm f/2.8-4 Leica DC Vario Elmarit-objectief heeft niet alleen een enorm bereik, maar is ook lichtsterk. Naast indrukwekkende foto's maakt de Leica V-Lux haarscherpe video's in 4K-resolutie met 25 beelden per seconde. Al dat moois is weggewerkt in een compacte behuizing, met uitklapscherm en een gedetailleerde elektronische zoeker met 2,4 miljoen beeldpunten. De Leica V-Lux komt inclusief een volledige versie van Lightroom en drie jaar garantie.

Tweede prijs: Kyman Cheng

Foto: Kyman Cheng
Foto © Kyman Cheng

Kyman Cheng weet ons te overtuigen met deze straatfoto van een eenzame pianist in de nacht. De foto is met een 85mm-objectief gemaakt, langer dan we gebruikelijk bij straatfotografie zien, maar in combinatie met het grote diafragma en de lichtjes op de achtergrond geeft dat juist een sterk effect. Kyman wint de tweede prijs: de Vanguard Quovio 41, een ruime en veelzijdige schoudertas ter waarde van 229 euro.

Derde prijs: Joop Vaane

Joop Vaane
Foto © Joop Vaane

Bij een straatfoto verwachten we eigenlijk mensen in beeld. Voor deze foto maken we een uitzondering, want deze 'close encounter' met een koe in Varanasi, India, geeft perfect het bijzondere straatbeeld weer. De knallende kleurcontrasten passen bovendien uitstekend bij het thema van deze wedstrijd. Zodoende sleept Joop Vaane de derde prijs in de wacht. Die bestaat uit de Benro A2980T, ter waarde van 149 euro. Het stevige aluminiumstatief uit de Benro Flex-serie beschikt over een flexibele kantelbare middenkolom.

Prijzen fotowedstrijd Straatfotografie in Kleur

Met dank aan Transcontinenta, FotoVideoRetail.nl en Vanguard voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van John-Boutsen

Alle drie terecht in de prijzen, lichte voorkeur voor 1 en 2. Maar dat is een kwestie van smaak nietwaar .....
Proficiat aan de winnaars

afbeelding van Guest

Beetje ontgoocheld in de uitslag van deze wedstrijd.

afbeelding van jaccograaf

In de zin van?

afbeelding van Theo Savelkoels

Winnaar is een slecht voorbeeld van straatfotografie want hoewel de fotografe zichzelf wel buiten bevindt speelt het gefotografeerde zich binnen af, dus het onderwerp is niet op straat. Neemt niet weg dat het wel een mooie foto is.

afbeelding van Nick van Buul

Juist door het fotograferen via ramen/etalages krijg je mooie effecten. Dat valt echt onder straatfotografie.

afbeelding van Nick van Buul

Juist door het fotograferen via ramen/etalages krijg je mooie effecten. Dat valt echt onder straatfotografie.

afbeelding van Pim Geerts

Ik vind persoonlijk dat een straatfoto niet op straat hoeft te zijn genomen. Deze foto zou wat mij betreft prima voldoen aan de criteria. Wat voor mij ook altijd als criterium geldt, is dat het niet geënsceneerd mag zijn. Ik schaar theatervoorstellingen, portretten e.d. dus niet onder de noemer 'straatfotografie'. Het is een vrij breed begrip en ik denk dat het op meerdere manieren uit te leggen is.

Wat mij vooral opviel was de oppervlakkigheid van het jury commentaar. Het had wat mij betreft wel meer deskundiger mogen zijn. Wellicht de volgende prijsvraag eens door specialisten in de bewuste categorie laten beoordelen? Nu lijkt het wel alsof de commentaren bijna 1:1 zouden kunnen worden gecopy-paste in een bloemetjes/macrofotografie wedstrijd.

Alle winnaars van harte proficiat!

afbeelding van Ria de Boer

Van harte gefeliciteerd voor alle winnaars! Prachtig werk, ik vind de tweede winnende foto van Kyman Cheng de mooiste! Respect!

afbeelding van exit the grey

Prachtige selectie, Kyman Cheng vind ik echt een unieke en schitterende straatfoto.

afbeelding van HK

Opmerkelijk dat de winnaar van deze wedstrijd wel wat raakvlakken heeft met de nummer 3 van de portretfotowedstrijd. Heeft dit jurylid gewoon een voorkeur voor afbeeldingen waarin iets in een vensterraam moet weerspiegelen. Zo ja, dan kunnen we daar met het inzenden van de volgende wedstrijden rekening mee houden.

afbeelding van Anton H

Sowieso opmerkelijk dat het verdacht vaak gaat om liggende foto's waar mensen op staan en die ook nog in kleur zijn. Als ik die ingrediënten nu eens in mijn volgende inzending stop, dan kan de winst me haast niet meer ontgaan!