Tutorial: een goed klinkende voice-over maken voor video

Tutorial: een goed klinkende voice-over maken voor video

Itam van Teeseling 4147
Wie wel eens een voice-over heeft opgenomen voor een zelfgemaakte video is waarschijnlijk tot de ontdekking gekomen dat voice-overs op televisie toch stukken professioneler klinken. Met deze tips maak ook jij goed klinkende voice-overs.

Praat langzamer dan normaal

Het voelt wat onwennig, maar het is aan te raden om je voice-over in een langzamer tempo in te spreken dan je normale spreektempo. Het is voor een luisteraar soms wat lastiger om gesproken informatie te verwerken als er geen gezicht in beeld is. Daarbij komt dat als je langzaam praat je articulatie ook vaak wat beter is

Gebruik een p-filter voor je microfoon

En P-, of pop-filter is een soort roostertje dat je voor je microfoon plaats. Het houdt de wind tegen van je mond tijdens het praten, waardoor plotselinge "pop"-geluiden voorkomen worden.

Vermijdt galm

Als je een professionele geluidsstudio hebt dan hoef je je hier geen zorgen om te maken, maar dikke kans dat jij je computer gewoon in je kamer of kantoortje hebt staan. De kans is dan groot dat vanwege de akoestiek van je kamer, je veel galm hoort. Het geluid klinkt hierdoor hol en afstandelijk. Je kan hiervoor een reflectiefilter aanschaffen. Dit is een schermpje die je achter je microfoon plaatst, waardoor galmgeluiden niet gereflecteerd worden.

Wil je helemaal low-budget gaan, dan is een dikke jas een goede oplossing. Plaats die over jou en de microfoon heen tijdens het inspreken en het klinkt alsof je in een echte studio zit.

Bewerk je opname na

Al heb je alle tips hierboven opgevolgd, dan klinkt je voice-over nog steeds niet als zo'n sprankelende reclamestem van tv. Dus hier komt de finaletip: Bewerk je audio-opname na in je montage software, of audiosoftware. Er zijn verschillende methodes om je ingesproken opnames op te krikken naar professioneel niveau. In onderstaand filmpje zie je hoe de ENCN-methode wordt gebruikt in het gratis audio-programma Audacity, maar dit is toe te passen in elk montageprogramma of audioprogramma.

Hier kort de beste instellingen:

Equalise: Zet de lage en hoge tonen rond de 6db
Normalise: Normaliseer het geluid zonder over de 0db heen te gaan
Compress: Zet de Treshold naar -30 db en de ratio naar 5:1
Normalise: Wederom naar 0db (in het filmpje wordt amplify gebruikt)

Zoals gezegd zijn er meerdere methodes voor de nabewerking. Waar in het filmpje bijvoorbeeld niet aan gedacht wordt is de ruisreductie. Het is handig om die als eerste toe te passen om achtergrondruis weg te halen.

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam