Stadsgezichten tijdens het blauwe uur

Amy Schutte 634
Stadsgezichten zijn ongelofelijk populair in foto’s, overal ter wereld. Veel stadsgezichten worden tijdens zonsondergang gemaakt, of tijdens het ‘blauwe uur’. Dan komen de lichtjes namelijk goed tot hun recht maar heb je nog voldoende licht om te fotograferen. Het blauwe uur komt, net als het gouden uur, twee keer per dag voor maar is aan het einde van de dag beter te voorspellen. Bovendien is er rond die tijd meer activiteit in de stad, dus ook meer lichtjes om je stadsgezicht jeu te geven.

Wat is het blauwe uur?

Het blauwe uur duurt helaas in werkelijkheid geen uur, maar slechts enkele tientallen minuten. Het is het moment waarop de lucht grotendeels een diepblauwe tint heeft en het licht zacht genoeg is om de meeste donkere delen van het onderwerp te benadrukken, zonder dat hiervoor een extra lichtbron nodig is. Dit wordt veroorzaakt door de Rayleigh verstrooiing, een verstrooiing van het licht door deeltjes die kleiner zijn dan de golflengte van het zichtbare licht, hetzelfde effect waardoor de lucht blauw wordt.

Technisch

Als de zon zes graden onder de horizon staat, wordt de grond niet meer rechtstreeks door de zon verlicht, maar schijnt de zon op de hogere atmosfeer. Dit wordt ook wel de civiele schemering genoemd. Op dat moment straalt rood licht, dat een langere golflengte heeft dan blauw licht, door de atmosfeer de ruimte in, terwijl het blauwe licht wordt verstrooid en verspreid. In de ochtend is het blauwe uur vlak voor het gouden uur, bij aanvang van de civiele schemering, ongeveer 30 minuten voordat de zon opkomt. In de avond vindt het blauwe uur plaats aan het einde van de civiele schemering, net na het gouden uur, en begint het ongeveer 10 tot 15 minuten nadat de zon is ondergegaan.

Fotograferen

Zoals we vaststelden, duurt het blauwe uur niet lang. Het blauwe uur in de ochtend wordt meestal niet opgelicht en de stad zal een stuk leger en stiller zijn dan in de avond. Voor stadsgezichten minder aantrekkelijk dus. Zorg dat je je hebt voorbereid en weet waar je een mooi uitzicht hebt. Als je dit nog moet doen op het moment dat de zon ondergaat, ben je waarschijnlijk te laat. Je moet immers je camera opstellen, instellingen maken en test foto's maken. Gebruik een statief, want je zult waarschijnlijk een lange sluitertijd moeten gebruiken. Je verliest namelijk toch flink wat licht, Op sommige populaire uitzichtpunten zijn statieven echter niet toegestaan. Kijk of je met een mini-statief uit de voeten kunt. Zorg dat de camera direct waterpas staat, zodat je dat niet hoeft te corrigeren in de nabewerking.

Reflectie

Veel uitzichtpunten zijn binnen, wat betekent dat je van achter glas je stadsgezicht moet fotograferen. Ga zo dicht mogelijk bij het glas staan, om reflectie te minimaliseren. Dek eventueel de ruimte tussen de lens en het glas af met een zwarte doek of lenskap. Geen lichtgekleurde doek, want dan creëer je waarschijnlijk juist meer weerspiegeling. Of gebruik een lens skirt, als je die hebt. Wrijf het raam van tevoren even schoon. Je kunt dit natuurlijk niet aan de buitenkant doen, dus kies een plek waar de ruit niet al te vies is. Zorg dat je camera recht op het glas gericht staat; in een hoek kan er meer binnenlicht tussen komen en dus reflecties veroorzaken.

Instellingen

In de grote delen blauw in het eindresultaat kan ruis gemakkelijk zichtbaar worden. Houd daarom de ISO laag. Krik de belichting op door een langere sluitertijd te kiezen, eventueel nog langer wanneer bewegingsonscherpte van rijdend verkeer gewenst is. Gebruik een afstandsbediening om camera shake te voorkomen. Maak eerst een aantal testfoto’s en controleer de verdeling op het histogram. Kijk of er voldoende links zit, aan de schaduwen kant. Natuurlijk verandert het licht voortdurend, dus houdt het histogram er eventueel bij op de LCD.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy