Spot color: compositie maken op kleur

Amy Schutte 1088
Veel mensen halen spot coloring en selectieve kleuren door elkaar heen. Het laatste wordt volledig gedaan in de nabewerking, waarbij één bepaalde kleur blijft en de rest van de foto monochroom (of de kleurverzadiging heel laag) wordt gemaakt. Bijvoorbeeld een zwartwit foto van een kind, waarbij de regenlaarsjes rood zijn.

Spot coloring maakt gebruik van de aanwezige kleuren en bouwt daar de compositie omheen. Het is dus geen nabewerking tool, maar is een keuze die je als fotograaf maakt tijdens het fotograferen. Kleuren die je wil benadrukken in de foto worden tegen een achtergrond gezet waardoor deze eruit springen.

Complementair

Hiervoor kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van complementaire kleuren. Deze kleuren staan in de kleurencirkel recht tegenover elkaar en zijn dus elkaars tegengestelde. Door ze met elkaar te combineren lijken de kleuren intenser. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt, bijvoorbeeld bij de groenteboer die zijn bananen op een paarse ondergrond legt. Complementaire kleuren zijn:

  • rood en groen
  • geel en paars
  • blauw en oranje

Ook nuance

Om spot coloring te gebruiken hoef je niet perse tegengestelde kleuren te gebruiken. Ee mooie pastel kleurige bloem tegen een donkere muur werkt ook heel goed. Het gaat erom dat je op die manier naar kleur gaat kijken. Wanneer je een onderwerp met een bepaalde hoofdkleur fotografeert, kun je eens kijken of je je compositie zo kunt maken dat de kleur extra benadrukt wordt. Spot coloring werkt dan ook  het beste voor één kleur, of voor verschillende nuances van één kleur.

Compositie

Hiermee leidt je het oog van de kijker direct naar de kleur. In principe net zo als bij selectieve kleuring, maar dan niet in de nabewerking gedaan. Juist door op zoek te gaan naar die natuurlijke tegenstelling kun je je onderwerp uit de foto laten springen. Dat werkt overigens met alle kleuren, ze hoeven niet perse hard of fel te zijn. Pastel kleurtjes tegen een pastel muur kan ook goede spot coloring opleveren, als de kleur van het onderwerp maar de aandacht trekt.

Kleuren

Op deze manier maak je je compositie op een andere basis. In plaats van één van de ‘compositieregels’ te gebruiken, maak je deze nu op basis van kleur. Dit geeft je foto’s weer een nieuwe impuls en helpt je kleuren beter begrijpen. Je zult zien dat sommige kleuren heel fijn samen werken, en een bepaalde sfeer aan je foto kunnen geven. Bovendien zijn het, mits goed gemaakt, duidelijke foto’s die fijn zijn om naar te kijken, omdat de aandacht direct naar het onderwerp gaat. Als het goed is, zul je zelden een rommelige foto maken op deze manier. Overigens kan deze vorm van compositie op kleur op elk genre toegepast worden. Je moet een onderwerp er alleen anders voor benaderen, op kleur meer dan op vorm of verhaal.

Rust

Bovendien brengt het rust in het fotograferen zelf. Waarschijnlijk zul je, zodra je een onderwerp hebt uitgezocht, een aantal composities door de zoeker uitproberen voordat je daadwerkelijk afdrukt. Op die manier verwijder je storende elementen en zoek je naar een manier om die kleur het beste tot zijn recht te laten komen.

Je kunt spor coloring natuurlijk toepassen op foto’s die je zelf samenstelt, zoals portretfotografie of voedselfotografie. Maar juist ook op straat of op reis kun je ernaar zoeken en je foto’s hierop aanpassen. Dat is heel leuk om te doen en je maakt er ongetwijfeld mooie foto’s mee!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy