Silvio Zangarini - Stunning Staircases

Redactie DIGIFO... 4231
De Italiaanse fotograaf Silvio Zangarini opent een foto-expositie over Amsterdamse trappenhuizen in museum Het Grachtenhuis. Zangarini raakte gefascineerd door de oneindige richtingen van de trappen in grachtenhuizen.

Persbericht:

Zangarini bracht de verschillende perspectieven met moderne fototechnieken in beeld waardoor de trappenhuizen lijken te vervormen. De van oorsprong Turijnse fotograaf ontpopt zich met zijn fotografische kunstwerken tot een hedendaagse Escher.

De tentoonstelling 'Stunning Staircases' is van 19 maart tot en met 21 juni te zien in museum Het Grachtenhuis. De expositie is in samenwerking met Eduard Planting Gallery tot stand gekomen.

Silvio Zangarini werd tijdens zijn verblijf in Nederland gegrepen door de rijk versierde trappenhuizen in Amsterdam. 'De serie was bedoeld als praktische en visuele oefening, maar ik raakte onder de indruk van de trappen.'

Met de expositie krijgt het publiek een kant van de grachtenhuizen te zien die vaak verborgen blijft. Onder andere het Huis van Brienen, de Cromhouthuizen en het vakbondsgebouw van de Diamantslijperij maken deel uit van de fotoserie.

Trappenhuizen
Foto's © Silvio Zangarini

Van functioneel naar kunst

In Amsterdamse grachtenhuizen was de trap aanvankelijk functioneel. Geleidelijk groeiden de trappenhuizen uit tot gedetailleerde kunstwerken en pronkstukken van het woonhuis. Door de stuccodecoratie en versierde plafonds werd de tocht naar boven een ruimtelijke sensatie. In de stad werden zelfs beeldhouwers en kunstenaars ingezet, zoals het beroemde duo vader en zoon van Slogteren, om dit te realiseren.

Tijdens de expositie legt Silvio Zangarini ook het trappenhuis van het museum op een foto vast. Dit proces is te bewonderen door de bezoeker. Emma van Oudheusden, directeur museale zaken: 'Wij zijn erg blij met de expositie en bovenal vereerd dat de fotograaf ook ons trappenhuis vastlegt. Straks wordt Het Grachtenhuis toegevoegd aan een lijst met onder andere prachtige Amsterdamse panden, de domkerk in Aarhus, het Lingotto gebouw in Turijn en het Vaticaan, waar de fotograaf ook een trappenserie heeft gemaakt.'

Silvio Zangarini

De in Turijn geboren Silvio Zangarini (1981) is naast toegewijd fotograaf vooral reiziger en architectuurliefhebber. De fotograaf studeerde esthetica en filosofie aan de universiteit. Zijn vader leerde hem de technische kennis achter analoge fotografie. Deze kennis combineert hij met de technieken uit het digitale tijdperk. Zijn werk roept verwondering, verbazing en mysterie op. Silvio zijn kunst is voorheen in meerdere solo- en collectieve exposities getoond in zowel Italië, Denemarken als in Nederland.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie