Review ZEISS Milvus 2/35: Onscherpte met karakter

Review ZEISS Milvus 2/35: Onscherpte met karakter

Jasper van Bladel 4833
De ZEISS Milvus 2/35 opereert in een felbevochten deel van de markt, voor deze brandpuntsafstand kun je bij veel fabrikanten terecht. De Milvus zonder autofocus is een van de meer kostbare opties en de resultaten zullen uitwijzen of de ZEISS zijn naam en prijs waarmaakt.

Een 35mm is een zeer bruikbare en inzetbare brandpuntsafstand, je hebt niet té veel groothoek, maar je kunt toch genoeg context in je beeld opnemen. Daarnaast kun je er ook nog portretten mee maken, als je tenminste niet té dichtbij komt en eventuele vertekening corrigeert in de nabewerking. Een populaire afstand dus, daarom is het ook niet gek dat er een hoop aanbod is op deze markt. Zowel Nikon als Canon en ook Tamron, Sigma, Sony en Samyang hebben een 35mm in hun assortiment. Zonder uitzondering zijn het vaak ook nog lichtsterke objectieven, variërend van f/1.4 tot f/2.8.

De ZEISS Milvus 35mm f/2 valt wat dat betreft in de middenmoot en is niet ultralichtsterk. Geen probleem, want vaak zul je met een lichtsterk objectief van de concurrentie terugvallen op diafragma’s rond de f/2 om je scherpte op optimaal niveau te krijgen. Eerdere ervaringen met de objectieven van ZEISS zeggen ons dat de scherpte al bij volledige opening van het diafragma bijzonder goed is en in de fotografische praktijk zul je dus niet direct verschil merken. Als je toch bijzonder veel waarde hecht aan méér lichtsterkte kun je verderop in de Milvus-lijn terecht voor een 50mm of 85mm f/1.4.

Focus

Een groot verschil met de meeste 35mm-objectieven is het ontbreken van autofocus. Je zult, net zoals met de Samyang 35mm, met de hand scherp moeten stellen. Sommigen zal dit misschien afschrikken, maar na enkele tientallen foto’s ben je er volledig aan gewend. Natuurlijk zijn er ook nog hele volksstammen die niets anders gewend zijn, voor hen is het natuurlijk helemaal geen probleem. ZEISS heeft het je verder gemakkelijk gemaakt door een afstandsschaal op te nemen op het objectief. Heel fijn, zeker als je bijvoorbeeld op straat fotografeert en daarbij snel en onopvallend wilt zijn.

Mocht het ontbreken van autofocus je niet afschrikken, dan is de ZEISS een optie als je voor een degelijk 35mm-objectief wilt gaan. Een ander punt waar we het over moeten hebben is de prijs, het objectief kost meer dan duizend euro en dat is aanzienlijk meer dan alle concurrenten. Het objectief zal dus ook kwalitatief beter moeten zijn dan de andere 35mm’s.

Bij het uitpakken van het objectief begint het al meteen goed, want ZEISS weet hoe ze een objectief mooi in moeten pakken. De doos is mooi vormgegeven en voordat je het objectief te zien krijgt staat er een veelbelovende tekst op de doos: ‘This is the moment we work for’, wat de verwachtingen en de beleving nog een stukje vergroot. Eenmaal aangekomen bij het objectief valt de kwaliteit meteen op, een ZEISS Milvus ademt kwaliteit aan alle kanten, van de metalen zonnekap, die overigens een integraal onderdeel van het ontwerp vormt, tot aan de prachtig ingestanste letters en cijfers. Je kunt zien dat het objectief met veel aandacht en oog voor detail ontworpen en gemaakt is, zaken die voor een deel al de herkomst van het hogere prijskaartje verklaren.  

Beeld

Waar het natuurlijk uiteindelijk om gaat is de beeldkwaliteit. Hoe tekent het beeld en hoe zit het met de (on)scherpte en kleuren? Als je voor een ZEISS-objectief gaat wil je dat ook terugzien in de beelden die je ermee maakt en dat niet alleen met een loep of 100 procent vergroot op een beeldscherm. Beelden gemaakt met een ZEISS hebben een geheel eigen karakter én dat is waar je voor betaalt.

Lees hier meer over de testresultaten van deze ZEISS in ons DIGIFOTO Lab.

Onscherpte

De scherpte is indrukwekkend, maar het is vooral de onscherpte die dit objectief zo begeerlijk maakt. De beelden bevatten een schitterend zachte onscherpte die heel mooi ontwikkelt vanuit de scherpe delen van de foto. Bij gebruik van een groot diafragma is dit objectief esthetisch op zijn best, dan zie je het unieke ZEISS-karakter het beste terug. Wat je overigens altijd ziet, onafhankelijk van je diafragmawaarde, is de filmische look die de foto’s uit de Milvus 2/35 hebben. De beelden bevatten kleuren, contrast en tonen waarvoor je bij sommige concurrenten naar fotobewerkingsprogramma’s zult moeten grijpen.

Conclusie

Voor fotografen die bereid zijn een dergelijk bedrag neer te leggen voor een 35mm draait het niet om de voordeligste optie, maar om beeldkwaliteit en bouwkwaliteit. Dat zijn twee eigenschappen waarin de ZEISS uitblinkt. De fantastische onscherpte en de filmische kwaliteiten zorgen er samen met de brede inzetbaarheid voor dat dit objectief ongetwijfeld veel tijd aan je camera gaat doorbrengen.

Specificaties

Adviesprijs € 1.119,99
Diafragma f/2.0 – f/22
Filtermaat 58mm
Min. Focusafstand 30cm
Afmetingen
ZF.2: 97,1 mm
ZE: 99,5 mm

Gewicht
ZF.2: 649 g
ZE: 702 g

Opbouw 9 elementen in 7 groepen

Info www.transcontinenta.nl/zeiss

ZEISS Milvus 2/35 Goud award: 4 uit 5

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper