Review: Sigma 85mm f/1.4 Art Briljant uit Japan

Review: Sigma 85mm f/1.4 Art Briljant uit Japan

Jasper van Bladel 4304
Sigma is goed bezig de laatste tijd. Met de introductie van een hele lijn Art-objectieven is het merk steeds meer zichtbaar als een keuze voor professionals. Op photokina 2016 kwam Sigma met de langverwachte en veelbelovende 85mm f/1.4 Art. In deze review lees je hoe goed deze lichtsterke 85mm is.

De introductie van de drie lijnen ‘Contemporary’, ‘Sports’ en ‘Art’ in 2011 was een omslag voor Sigma. Daarmee zette het Japanse familiebedrijf in op innovatie en kwaliteit. De introductie van de EX-lijn eind jaren negentig was daar al een voorbode van, maar sinds de jonge en energieke Kazuto Yamaki aan het roer staat is Sigma maar moeilijk te stoppen. Samen met hem werd de nieuwe Sigma Global Vision strategie ontwikkeld, rustend op de drie pijlers. In ieder van die segmenten wil Sigma excelleren. Er is de Contemporary-lijn voor de basis van de markt, Sports voor objectieven die in de ruwe omstandigheden ingezet kunnen worden en Art voor de allerhoogste optische kwaliteit.

Review: Sigma 85mm f/1.4 Art Briljant uit Japan

Verwachtingen

Sinds deze keuze heeft Sigma in een rap tempo een grote hoeveelheid nieuwe objectieven geïntroduceerd, waaronder een hele serie F/1.4 Art-objectieven: 20mm, 24mm, 35mm, 50mm, de 85mm en heel recent de 135mm. Daarmee heeft het Japanse bedrijf een voltallige reeks aan lichtsterke objectieven die qua kwaliteit behoorlijk indrukwekkend is. Toen Sigma op de afgelopen photokina dan ook het doek van de 85mm f/1.4 aftrok waren de verwachtingen hooggespannen. Een 85mm f/1.4 is theoretisch een prachtig portretobjectief, wat gecombineerd met de kwaliteit van de andere Art-objectieven betekent dat veel fotografen reikhalzend naar deze nieuwe telg hebben uitgekeken.

Formaat

Wat als eerste opvalt, eigenlijk kun je er zelf niet omheen, is het formaat en het gewicht van de 85mm f/1.4. Een objectief met een dergelijk groot diafragma is nooit klein, dat kan simpelweg niet door de complexe constructie, maar deze Sigma is echt behoorlijk flink. Met een gemonteerde zonnekap tikt het objectief de 18 centimeters in lengte aan, maar vooral indrukwekkend is de grootte van het frontelement. De filtermaat van deze Sigma is namelijk 86mm. Een onconventionele maat, waarmee je dan ook rekening dient te houden als je bijvoorbeeld filters aan wilt schaffen. Het is logisch dat het gewicht gelijke tred houdt met de afmetingen, deze 85mm van Sigma is dus ook best zwaar. Zonder doppen en zonnekap weegt hij net iets meer dan 1,1 kilogram. Best een gewicht om vast te houden, zeker in combinatie met bijvoorbeeld een Nikon D5 of D810.

Dat is overigens geen groot probleem, want je went er redelijk snel aan en het objectief houdt ook fijn vast. Door de grote maat is er voldoende mogelijkheid om hem stevig vast te houden en ook is er genoeg stroef materiaal voorhanden om goed grip te houden op het objectief. Zo is de scherpstelring bijvoorbeeld erg ruim bemeten, wat fijn is. Deze ring loopt ook nog eens erg soepel, deze kwaliteit zou niet misstaan op een objectief dat enkel handmatige scherpstelling heeft, laten we bijvoorbeeld een ZEISS Milvus noemen. Hier plukt Sigma duidelijk vruchten van de kennis die ze opgedaan hebben met hun serie Cine-objectieven.  Sowieso zijn de materialen van de Art-serie objectieven van grote kwaliteit, al deze objectieven zijn gemaakt van mooie metalen en duurzaam composietmateriaal. Deze 85mm is daar geen uitzondering op. Tegenover sommige concurrenten, zoals de Nikon 85mm f/1.4, maakt de Sigma zelfs een erg luxe indruk.

Beeldkwaliteit

Kortom: de buitenzijde van de 85mm maakt dus een prima indruk. De optische prestaties zouden volgens Sigma minstens net zo indrukwekkend moeten zijn, dat maakte ons natuurlijk zeer benieuwd naar de kwaliteiten van dit portretobjectief. En wat blijkt: Sigma heeft niets teveel gezegd.

De 85mm produceert enorm scherpe foto’s. Qua scherpte en contrast is de Sigma werkelijk uitmuntend, al vanaf volle opening. De vertekening is ook minimaal, coma is niet zichtbaar en laterale chromatische aberratie nauwelijks. Reflecties en overstraling zijn goed onderdrukt. Astigmatisme is niet terug te vinden en sferische aberratie al evenmin. Een 85mm met deze lichtsterkte koop je zeker ook om het bokeh. De meeste opnamen gemaakt bij grote openingen zien er erg mooi uit en bij f/2 is het nog mooier. Kortom: een uitstekend objectief zonder zwakke punten dat in vrijwel alle situaties mooie en scherpe opnamen maakt.

Ook chromatische aberraties en andere beeldfouten zijn prima onderdrukt. Het bokeh is ook van grote klasse, belangrijk voor een objectief met een dergelijk groot diafragma. Tegenover een ZEISS Milvus of zelfs Otus ontbreekt het de Sigma echter wel een beetje aan karakter, er zijn concurrenten die specifieker tekenen en je foto’s gelijk een sfeer meegeven. Dat doet deze 85mm, getest op een Nikon D810, minder. Ben je daar naar opzoek, zou je ook kunnen kijken naar een van de camera’s van Sigma, bijvoorbeeld de sd Quattro of de sd Quattro H. Deze camera’s geven je foto’s een geheel eigen karakter, door het gebruik van een bijzondere drielaags sensor met een grote resolutie.

Het fijne aan de objectieven van Sigma is dat je diverse zaken zoals instellingen en de autofocus gemakkelijk af kunt stellen via het usb-dock. Zo kun je de fijnafstelling van je objectief heel accuraat regelen, iets dat erg belangrijk is als je veel met volle opening schiet.

Conclusie

Sigma heeft met dit objectief dus een zeer sterke aanbieding in huis. De beeldkwaliteit ligt erg hoog en doet op sommige vlakken niet onder voor veel duurdere concurrenten. Vignettering is minimaal en ook chromatische aberraties zijn prima ondervangen door Sigma. De bouwkwaliteit is ook meer dan goed. Tot slot is ook de prijs een positief punt van de Sigma. Voor een Sigma is het best een kostbaar objectief, maar vergeleken met de duurdere (Nikon, Canon) en veel duurdere (ZEISS) concurrenten is het relatief weer weinig geld. Het kan zijn dat er mensen zijn die de grootte en het gewicht van deze Sigma net wat teveel van het goede vinden, zij zullen beter af zijn bij de kleinere concurrentie. Maar wie op zoek is naar een lichtsterke, duurzame en kwalitatieve 85mm kan simpelweg niet om deze briljante Sigma heen.

Bekijk hier de grafiek gemaakt in het DIGIFOTO Lab

Specificaties

Adviesprijs: € 1249,-

Diafragma: 1.4 - 16
Filtermaat: 86 mm
Min. Focusafstand: 85 cm
Afmetingen: 12,6 (lengte zonder zonnekap)
Gewicht: > 1.1 kg
Opbouw: 14 elementen in 12 groepen
Info: sigmabenelux.com

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 9
Behuizing: 9
Prijs / kwaliteit: 9

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper