Review: Fujinon GF 23mm F4 R LM WR en Fujinon GF 110mm F2 R LM WR

Review: Fujinon GF 23mm F4 R LM WR en Fujinon GF 110mm F2 R LM WR

Jasper van Bladel 2290
Toen Fujifilm ongeveer een jaar geleden de GFX 50s voorstelde wisten we al dat er binnen afzienbare tijd meer objectieven aan zaten te komen. Zo zijn er nu de Fujinon GF 23mm F4 R LM WR en de Fujinon GF 110mm F2 R LM WR om de GFX-fotograaf op zowel groothoekgebied als op voorzichtig tele-gebied te bedienen. We hebben ze beiden voor je getest.

Er zijn maar weinig camera’s die na amper één jaar al zoveel fans hebben als deze Fujifilm. De GFX 50s combineert de kwaliteiten van de X-serie van Fujifilm met een fijne grote sensor en beantwoordt aan wat veel fotografen zoeken. Een toekomstbestendig systeem met weersbestendige kwaliteitsobjectieven en een grote resolutie.

In het begin van dit jaar hebben we de camera getest en ook wij waren zeer over de GFX 50s te spreken. Vooral de prachtige stofuitdrukking en het grote dynamisch bereik zijn pluspunten van het systeem, maar ook de objectieven dragen voor een groot gedeelte bij aan het succes.

Om het systeem verder op te stoten in de vaart der volkeren is er nu een update in de vorm van twee nieuwe objectieven. Eén groothoek en een voorzichtige lichtsterke tele.

De Fujinon GF 23mm F4 R LM

Deze groothoek is meteen het weidste middenformaatobjectief dat je zult vinden op de markt en als je de 23mm om zou rekenen naar 35mm-formaat is dit objectief een 18mm groothoek. Prima geschikt voor landschappen en architectuur dus.

Het objectief is groot van formaat en is, zoals elk GF-objectief, uitgerust met een grote diafragmaring. Die eigenschap vinden wij erg fijn en die keuze draagt ook bij aan het ambachtelijke gevoel dat de GFX 50s met zich meebrengt, terwijl het aan de andere kant natuurlijk een uiterst moderne camera is.

Wat meteen opvalt als je door de zoeker kijkt met deze nieuwe 23mm op de GFX, is dat er bijzonder weinig groothoekvertekening te vinden is. Je kunt bij wijze van spreken de zijkant van je zoeker uitlijnen tegen een rechte muur of een andere verticale lijn in je zoekerbeeld.

Het is ongetwijfeld een bewuste keuze geweest van de Fujifilm-technici om de vertekening van dit objectief zo klein mogelijk te houden, omdat zij ook weten dat fotografen een dergelijke beeldhoek vaak zullen gebruiken voor fotografie waarbij je het liefst zo weinig mogelijk vertekening ziet. Al met al lijkt ons dit een uitstekende keuze en hebben we er bij het testen veel plezier en gemak van gehad. Want iedere fotograaf wil rechte lijnen het liefst ook recht op de foto zetten en hoe minder beeldbewerking hier achteraf nog voor nodig is, hoe fijner.

Conclusie

Door een hoop fotografen wordt er met smart gewacht op dit specifieke Fujifilm-objectief, omdat met de toevoeging van deze groothoek het programma van de GFX 50s weer een stuk completer wordt. Het nagenoeg ontbreken van groothoekvertekening is een erg fijne eigenschap van het objectief en een grote pré voor landschaps- en architectuurfotografen. Verder is het een objectief dat optisch zeer hoge prestaties levert. 

Klik om te zoomen

 

Optische kwaliteit

Tekst: Dré de Man

Het objectief heeft op het eerste gezicht een symmetrische opbouw die aan een ouderwetse groothoek voor technische camera’s doet denken, maar schijn bedriegt. Op de tweede blik zie je toch dat de tweede helft van het objectief veel meer convexe elementen heeft dan je zou denken en de eerste meer concave. Het telt 15 elementen in 12 groepen, met twee asferische elementen, een van super ED- glas en drie gewone ED-elementen. Het is een zeer goed objectief dat al bij volle opening prima resultaten behaalt met vooral een uitstekend micro-contrast. Heel weinig aberraties, en die zijn zo gering dat ze in de praktijk niet terug te vinden zullen zijn. Kortom: prima supergroothoek.

Einde kader

Specificaties

Adviesprijs: € 2799,-
Diafragma: f/4-f/32
Filtermaat: 82mm
Min. Focusafstand: 38cm
Opbouw: 15 elementen in 12 groepen

Info: fujifilm

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 8
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs / Kwaliteit: 8

Fujinon GF 110mm F2 R LM WR

De andere nieuwe toevoeging aan de GF-line-up is de Fujinon GF 110mm F2 R LM WR, een korte tele met een fijne lichtsterkte van f/2. Dat beloof veel goeds, want een dergelijk objectief zou als geen ander je onderwerp en de achtergrond van elkaar moeten kunnen scheiden.

De lichtsterkte is daarom ook één van de belangrijke punten van dit objectief. Een dergelijke grote sensor gecombineerd met f/2 staat gegarandeerd voor prachtige platen waarbij je als fotograaf optimaal kunt profiteren van de scherpte én de onscherpte. Zo is een 110mm-objectief ook prima geschikt als portretobjectief, waarbij je zowel voor- als nadeel kunt hebben van het fotograferen bij f/2. Zeker bij een grote sensor als die van de GFX 50s is de scherpte bij f/2 maar heel klein, dus één kleine beweging en je zit ernaast. Dat is bij het maken van een portret dus het verschil tussen een scherp oog en een onscherp oog.

Maar als je zorgt dat de scherpte en de onscherpte allebei op de goede plek in je beeld zitten is deze nieuwe Fujinon een geweldig stuk gereedschap. De maatvoering is kloek, maar dat past prima bij het GFX-systeem en levert aan de andere kant ook prima gestabiliseerde foto’s op. Net zoals de andere objectieven uit de GF-lijn heeft de 110mm een duidelijke diafragmaring.

Optische kwaliteit

Tekst: Dré de Man

Het objectief is opgebouwd uit veertien elementen in negen groepen en telt maar liefst vier ED-elementen. Bij volle opening haalt het objectief in het centrum dan ook al een uitstekende resolutie en heeft een zeer goed micro-contrast tot aan de rand. Het microcontrast stijgt bij f/2,8 om bij f/4 een maximum te bereiken. Er is ook weinig terug te vinden van beeldfouten, alleen zeer lichte chromatische aberratie. Het bokeh is zonder meer mooi, maar vooral neutraal. Dat past waarschijnlijk ook het beste bij wat we verwachten van een middenformaatcamera. De goede algemene correctie van beeldfouten maakt nieuwsgierig naar hoe dit objectief zou scoren in combinatie met een 100 megapixelsensor.

Conclusie

Net als de 23mm is deze 110mm een objectief waarop veel fotografen wachten, want met dit objectief ben je in staat unieke beelden af te leveren. Spelen met scherpte en onscherpte is een feest met deze 110mm. De scherpte is ragfijn en de onscherpte is mooi gebalanceerd en zacht. Een mooie aanvulling op het GF-assortiment!

Specificaties

Adviesprijs: € 2999,-
Diafragma: f/2-f/22
Filtermaat: 77mm
Min. Focusafstand: 90cm
Opbouw: 14 elementen in 9 groepen

Info: fujifilm

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs / Kwaliteit: 8

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper