Help ik ben een eenmans-videocrew deel 2: interviewsituaties

Help ik ben een eenmans-videocrew deel 2: interviewsituaties

Itam van Teeseling 794
Soms heb je het idee dat je handen tekort komt tijdens het filmen. Maar hulp inhuren, dat doe je natuurlijk liever niet. Met deze tips & tricks proberen we jouw eenmansambitie wat makkelijker te maken. Deze keer: hoe ga ik om met interviewsituaties?

Interviewen is een vak apart. Het vereist vaak veel aandacht omdat je tijdens een interview goed moet luisteren naar de geïnterviewde en op zijn, of haar, antwoorden moet anticiperen. Het is daarom lastig tegelijkertijd op de techniek te letten van je videoapparatuur. Denk  daarom aan de volgende punten.

1. Maak een plan voordat je überhaupt naar je interviewafspraak gaat.

Het is een beetje het adagium bij video, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Bij video heeft dit vooral te maken met de complexiteit van het medium. Er zijn zoveel elementen om rekening mee te houden dat een, al dan niet uitgeschreven, plan een must is. Heb je alles goed geregeld, dan kan je je volledig richten op het interview.

  • Denk na over de locatie waar het interview plaats vindt. Zoek uit hoe het er uitziet en wat voor achtergrond het interview moet hebben. Zoek ook uit of er niet teveel herrie op de achtergrond is (inclusief airconditioning) zodat je hier rekening mee kan houden.
  • Denk na over de belichting. Maak je gebruik van eigen lampen, of maak je gebruik van natuurlijk/bestaand licht?
  • Denk na over het aantal mensen dat tegelijkertijd geïnterviewd wordt. Dit in verband met het aantal/soort microfoons dat je nodig hebt. Denk ook na over de inkadering als er meerdere personen tegelijk in beeld zijn.
  • Denk na over hoe je het interview wilt gebruiken in je totale film. Hoe ga je het interview verweven in het verhaal? Ga je bijvoorbeeld voice-overs gebruiken om het interview aan elkaar te praten? En hoe ga je het interview laten aansluiten op andere beelden in je video.
  • Denk na over of je ter plekke nog sfeer/plakshots moet filmen. En welke shots zijn dit dan?
  • Denk na over hoe je de geïnterviewde in beeld wilt brengen. Staand of zittend? In wat voor setting? Stilstaand of bewegend?
  • Schrijf je interviewvragen uit op een A4-tje. Bedenk minimaal 10 vragen. Houdt het A4-tje bijdehand tijdens het interview, maar gebruik het alleen in nood. Probeer zoveel mogelijk het interview een spontaan gesprek te laten zijn. Vergeet ook niet namen en eventueel contactgegevens op het A4-tje te vermelden…je weet maar nooit.
  • Maak een checklist voor de apparatuur die je mee moet nemen (zoals beschreven in deel 1 van deze serie //www.digifotopro.nl/help-ik-ben-een-eenmans-videocrew-deel-1-mobiliteit )
  • Inventariseer welke apparatuur je nodig gaat hebben op basis van je plan.
  • Check of al je apparatuur goed staat ingesteld en werkt, of alle batterijen vol zijn en of je geheugenkaartjes zijn geformatteerd.

2. Kom ruim op tijd.

Interviews  duren bijna altijd langer dan gepland. Uiteraard raak je steeds meer bedreven in het inschatten van je benodigde tijd. Maar er zijn altijd dingen waar je geen rekening mee houdt. Plan bijvoorbeeld wat tijd in voor een voorgesprekje en wat koffie, je kan er van uitgaan die hier direct bij binnenkomst voor wordt gezorgd en soms zit er zelfs nog een rondleiding door het gebouw in. Dit terwijl je eigenlijk je apparatuur hoort op te stellen. Desalniettemin is deze tijd erg belangrijk om aan elkaar te wennen, de geïnterviewde op zijn gemak te stellen en zelfs nog wat informatie in te winnen die je bij je interview kan gebruiken.

Verder kan je er donder op zeggen dat het interview niet altijd loopt zoals je had gedacht. Zo kan iemand totaal dichtklappen voor de camera, of juist heel lang van stof zijn. De techniek kan tegenzitten (tenzij je punt 1 goed doorlopen hebt natuurlijk). De ruimte waar het interview plaats vindt is toch niet helemaal goed en je moet een andere plek vinden, etc. Plan dus ruim in.

3. Neem de tijd om je apparatuur goed op- en in te stellen

Niets is zo vervelend als in de montage er achter komen dat je iets beter anders had kunnen doen. Neem daarom de tijd om alles zo goed mogelijk op te stellen en in te stellen. Maak je daarbij niet druk over dat de geïnterviewde moet wachten. Die snapt vaak ook wel dat techniek tijd kost. Daarbij komt het professioneler over om de techniek vooraf in te stellen dan dat je tijdens het interview nog de hele tijd dingen moet aanpassen.

Daarnaast is het belangrijk om rust te creëren in je hoofd. Als je zeker weet dat alles goed staat hoef je daar in ieder geval niet meer aan te denken.

4. Markeer het punt waar de geïnterviewde staat

Omdat je in je eentje bent is het bijna niet te doen om tijdens het interview scherp te stellen. Daarbij komt dat je je camera niet op autofocus wilt hebben, omdat de kans bestaat dat het objectief scherp stelt op de achtergrond en niet op de persoon. Het is dus van belang dat de geïnterviewde, mits het geen mobiel interview is natuurlijk, op dezelfde afstand blijft staan van je camera. Plak daarom bijvoorbeeld wat gaffer tape op de grond, op de plek waar de persoon moet staan. Heb je geen gaffer tape leg dan een ander object voor de tenen van de geïnterviewde. Vertel de geïnterviewde dat hij niet te veel mag bewegen vanwege het scherpstellen, maar laat hem weten dat hij ook niet krampachtig stil moet gaan staan.

5. Stel de geïnterviewde gerust, maar ook jezelf

Niks is zo vervelend als zenuwachtig gedoe tijdens een interview. Dit geldt voor de geïnterviewde, maar ook voor jezelf.

  • Zorg er voor dat jullie allebei in een comfortabele houding staan/zitten die gedurende het interview is vol te houden.
  • Check nog even alle instellingen van je camera en doe een soundcheck om te kijken of het stemgeluid niet in het rood komt tijdens het praten. (maak eventueel een checklist hiervoor). Let ook op of je achtergrondgeluid hoort.
  • Zorg voor een glas water binnen handbereik van de geïnterviewde. (en vergeet jezelf niet)
  • Geef nog even de laatste instructies aan de geïnterviewde en laat hem weten dat hij de camera moet vergeten en gewoon een gesprek gaat houden met jou. Laat hem ook weten dat als er iets fout gaat, of als er iets gezegd wordt wat niet de bedoeling is, dat het altijd over kan.
  • Probeer het vooral een goed gesprek te laten zijn en niet een formeel interview.

6. Interview met een strategie

  • Als je stap 1 een beetje hebt opgevolgd, dan heb je al over je interviewvragen nagedacht. Probeer één hoofdvraag te bedenken (eigenlijk de leidraad van je interview) en laat alle opvolgende vragen in dienst staan van het beantwoorden van die hoofdvraag.
  • Volg de bedachte vragen niet te strak. Probeer door te vragen na een antwoord en denk tijdens het interview na over nieuwe (misschien wel interessantere) vragen.
  • Probeer het interview te sturen. Als iemand lang van stof is en off-topic raakt, schroom dan niet om te onderbreken, of de vraag te herhalen.
  • Veel videomakers die beginnen met interviewen vragen de geïnterviewde om te antwoorden in volzinnen, of om de vraag in hun antwoord te herhalen. Pin je hier niet teveel op vast. Het kan er voor zorgen dat het interview stukken minder spontaan overkomt, plus dat het de geïnterviewde in verwarring kan brengen. Laat de geïnterviewde op zijn natuurlijk manier praten. Je zal er achter komen dat vaak de tweede zin van een antwoord bruikbaar is voor de montage en de vraag die je hebt gesteld verduidelijkt.

7. Techniektips

  • Zorg voor meer scherptediepte door je diafragma wat hoger in te stellen, zo geef je de geïnterviewde wat meer bewegingsruimte. Het oogt misschien esthetisch wat minder interessant, maar het ziet er altijd nog beter uit dan een onscherp gezicht.
  • Stel altijd scherp op de ogen van de geïnterviewde.
  • Stel de audio niet te hard in, dan heb je altijd nog ruimte voor uitschieters. Sommige mensen praten in het begin wat zachter dan als ze eenmaal een tijdje bezig zijn.
  • Doe het interview altijd met een koptelefoon op, of oordopjes in. Zo hoor je als er wat mis is met het geluid en kan je vroegtijdig ingrijpen.
  • Kijk regelmatig op de viewfinder van je camera om te kijken of alles nog goed gaat. Laat ook de geïnterviewde weten dat je dit regelmatig zal doen en dat hij zich hierdoor niet moet laten afleiden.
  • Laat de geïnterviewde altijd naar jou kijken en niet in de camera (tenzij je deze stijl juist beoogt).
  • Last but not least. Vergeet niet het recordknopje in te drukken. Dit gebeurt sneller dan je denkt als je zoveel dingen hebt om rekening mee te houden. Check dus regelmatig of de record-indicator nog aanstaat.
afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam