Review: Canon EOS 6D Mark II

Review: Canon EOS 6D Mark II

Redactie DIGIFOTO Pro 4856
Ongeveer vijf jaar geleden introduceerde Canon de EOS 6D, een nieuw model dat full frame voor iedereen toegankelijker moest maken. Deze camera was een regelrechte hit en wist al snel de harten van vele fotografen te winnen. Deze camera was niet alleen bekoorlijk voor iedereen die graag full frame wil werken maar geen budget heeft voor een EOS 5D of EOS 1DX, maar ook voor fotografen die graag een goede tweede body wilden. Nu is de langverwachte opvolger uitgekomen en wij gingen er mee aan de slag.

In 2012 gooide Canon hoge ogen met de EOS 6D. Dat is niet gek, want die camera was een combinatie van goede prestaties, een full frame-sensor en een mooi compact en breed inzetbaar ontwerp. De 6D was eigenlijk het perfecte compromis tussen prestaties en ontwerp en wist veel fotografen te bewegen richting de full frame-sensor en het enorme aanbod objectieven dat Canon daarvoor beschikbaar heeft.

Ondertussen zijn we vijf jaar verder en omdat de techniek alles behalve stil staat is het de hoogste tijd voor een update: de Canon EOS 6D Mark II. Net zoals bij de voorganger zit de 6D Mark II tussen de EOS 5D (Mark IV) en de EOS 7D (Mark II) in en is het de instap-full frame van Canon. Voor gebruikers van de eerste EOS 6D zal de Mark II bekend terrein zijn qua ergonomie en ontwerp. Nog steeds is de 6D een compacte en lichte camera die desondanks toch imposante specificaties heeft, zoals Wi-Fi,  een Variangle touchscreen en een fijn autofocussysteem. 

Autofocus

Eén van de grootste verschillen met de oude 6D is het aantal autofocuspunten van de camera. Had de eerste 6D er maar elf, met deze nieuwe versie heb je er 45 tot je beschikking. Deze focuspunten zijn ook allemaal van het kruistype, terwijl er dat bij de eerste 6D maar ééntje was. Het was fijn geweest als de autofocuspunten wat meer uitgestrekt zouden zijn en wat minder gecentreerd zouden zijn, maar het autofocussysteem weet desondanks een fijne indruk achter te laten. Je kan makkelijk en vrij precies zelf het autofocuspunt kiezen, maar je kan dit ook met een gerust hart aan de Canon overlaten. De EOS 6D Mark II heeft niet zulke uitgebreide autofocusinstelmogelijkheden als de professionelere camera's zoals de EOS 5D Mark IV, maar heeft voor de meeste fotografen genoeg te bieden.

Draaiend scherm

Het scherm van de Canon EOS 6D Mark II is trouwens zeer interessant, want het is de eerste keer dat Canon een ‘Variangle’ touchscreen op een full frame-model monteert.  Het scherm werkt intuïtief en reageert zonder vertragingen, iets dat het gebruiksgemak en –plezier enorm verhoogt. Zoals de naam al zegt kun je het scherm in verschillende hoeken gebruiken, iets dat in de praktijk heel handig blijkt als je je foto’s aan een ander wilt laten zien en als je wilt filmen in een ongebruikelijke hoek. Mooie vloeiende videobeelden vlak boven de grond of een mooi overzichtsshot van hoog boven je hoofd zijn zeer fijn te maken, zonder dat je zicht op het uiteindelijke beeld verliest.

Voor de filmer?

Uiteraard is de Canon EOS 6D Mark II geschikt om mee te beginnen en dat weet de Canon vrij goed te doen. Maar, om maar even met de olifant in de kamer te beginnen: de 6D Mark II filmt niet in 4K. Het blijft vreemd dat Canon de noodzaak niet ziet om 4K in het gros van hun nieuwe camera's te implementeren, maar als we Canon mogen geloven zal 4K in de toekomst wel standaard te vinden zijn op hun camera's. 

De Canon EOS 6D Mark II filmt dus niet in 4K, maar wel in Full HD met maximaal 50 beelden per seconde. Prima voor het maken van mooie slow motion-beelden en alledaagse video's. Als je met de 6D Mark II filmt, kan deze trouwens zeer precies scherpstellen via Dual Pixel AF, wat heerlijke werkt in combinatie met het touchscreen. Raak op het scherm je onderwerp aan en de camera doet de rest. Wil je op iets anders scherpstellen, dan raak je dat aan en de camera verandert het scherpstelpunt mooi rustig en vloeiend. Gezichten kan de 6D Mark II automatisch herkennen en de camera heeft geen enkel probleem om deze te volgen en het gezicht continu scherp in beeld te houden.

Beeldkwaliteit

Ook met de beeldkwaliteit van de Canon EOS 6D Mark II zit het zeker goed. De Canon blijft ook bij de hogere iso-waarden goed in het  weergeven van details en kleurruis blijft netjes binnen de perken. Op het internet is er nogal wat ophef geweest over het dynamisch bereik van deze camera, maar in de praktijk is hier weinig op aan te merken, zeker als je in de hogere iso-regionen komt. Mocht je het heel bont maken en een zwaar onderbelichte foto nog presentabel willen maken, dan word je hier misschien door beperkt, maar al met al is de ophef zwaar overdreven.

Conclusie

Ondanks dat de camera tijdens de introductie niet heel warm werd ontvangen is de Canon EOS 6D Mark II weldegelijk een uitstekende camera. De camera is gericht op enthousiaste fotografen die graag de overstap naar full frame willen maken, maar niet de hoofdprijs willen betalen. En voor dat publiek is dit een  prima camera. De 6D Mark II levert prachtige beelden, werkt heerlijk met een heel fijn touchscreen en biedt genoeg mogelijkheden om jaren zoet mee te zijn.  

Specificaties

Adviesprijs: € 2.129,- (Body)
Resolutie: 26,2 megapixel
Beeldsensor: CMOS
Scherpstelling: 45 Cross-type autofocuspunten
Snelheid: 6,5 fps
Afmetingen:  144,0 x 110,5 x 74,8 mm
Gewicht: 765 gram
Filmfunctie: Full HD 50p, 25p

Info: Canon

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 7
Bediening: 8
Snelheid: 7
Behuizing: 8
Prijs / Kwaliteit: 7

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie