Dit wist je nog niet over de geschiedenis van kleurenfilms

Mark IJsendoorn 7141
Wie denkt dat mensen pas in de jaren 1940 kleurenfilms in de bioscoop zagen, moet zijn filmgeschiedenis bijspijkeren.

De laatste decennia zijn digitale technieken in films zo sterk verbeterd dat we de allereerste mijlpalen haast zijn vergeten. De overgang van zwart-wit naar kleur is een van die mijlpalen, al is dat een heel geleidelijk proces geweest. Maar in de jaren 1920 en 1930 waren kleurenfilm behoorlijk populair.

Eerste kleurenfilms

De eerste bewegende beelden werden in de 19e eeuw in elkaar geknutseld. De allereerste kleurenfilm volgden niet veel later, in 1902. Destijds was deze technologie nog experimenteel, en de eerste kleurenfilms werden frame voor frame met de hand ingekleurd. Het was monnikenwerk, maar het gaf filmmakers een idee van de mogelijkheden van beelden in kleur. Een volgende mijlpaal was een methode om met filters het licht te splitsen in groenen en rode tinten, die gecombineerd konden worden tot kleurenfilm die er bijna levendig uit zagen. Technicolor bouwde daar op voort door een blauw filter toe te voegen. In de jaren 1920 en 1930 waren zo tientallen kleurenfilms in bioscopen te zien, vooral met behulp van het Technicolor kleurproces. 

Deze video van WIRED laat zien welke technieken de pioniers in de filmindustrie gebruikten om hun verhalen kleur te geven, van het met de hand inkleuren van filmbeelden tot het manipuleren van digitale beelden.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark