Video: Zo werkt Sony’s STF (Smooth Trans Focus)

Video: Zo werkt Sony’s STF (Smooth Trans Focus)

Jasper van Bladel 909
Vorige week waren we in Engeland om de nieuwe SONY 100mm F/2.8GM STF OSS G Master uit te proberen. Dit objectief maakt gebruik van een apodisatiefilter om zo een erg zacht bokeh te krijgen. Sony heeft nu een erg informatief filmpje gedeeld waarin je kunt zien wat dat filter precies doet.

Je kunt er niet omheen: deze nieuwe 100mm is volledig gericht op het creëren van een boterzacht bokeh en Sony heeft er alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Het objectief heeft om dat doel te bereiken een apodisatiefilter ingebouwd, dat ervoor zorgt dat de de lichtstralen aan de randen zachter worden. Je kunt een dergelijk element eigenlijk zien als een ingebouwd ND-filter. Dat betekent uiteraard een verlies van licht, waardoor dit objectief een T-waarde van T5.6 heeft. Optisch is het echter wel een f/2.8.

135mm

Sony heeft al een ander objectief met deze techniek, de 135mm f/2.8 [T4.5] STF. Dat objectief is echter voor de A-mount en heeft geen autofocus. De nieuwe 100mm f/2.8 STF kan dat wel en is voor camera’s met de E-mount. In dit filmpje legt Sony de werking van het apodisatiefilter duidelijk en bondig uit. 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper