Interview: Rotterdam Photo Talks-moderator Frits Gierstberg

Interview: Rotterdam Photo Talks-moderator Frits Gierstberg

Jasper van Bladel 1080
Rotterdam Photo en het Nederlands Fotomuseum presenteren 'Waargebeurd?' 'True Story?', een avond bestaande uit talks, presentaties, Q&A's voor foto-minded publiek en beeldmakers geinteresseerd in de identiteit van de huidige en toekomstige beeldjournalistiek. De avond is samengesteld door Frits Gierstberg, kunsthistoricus, criticus en curator van het Nederlands Fotomuseum. We spraken hem over het programma en zijn verwachtingen.

Tot zondag 12 februari 2017 vindt, op steenworp afstand van het Nederlands Fotomuseum, de tweede editie van Rotterdam Photo plaats. Dit gratis toegankelijke evenement toont fotografie op een laagdrempelige wijze, als eigenwijze tegenhanger van de spreekwoordelijke ‘white cube’. Talentvolle fotografen worden tijdens Art Rotterdam Week uitgenodigd om te exposeren in scheepscontainers, op bouwhekken, digitale schermen en andere verrassende plekken in de openbare ruimte. Met ‘Identity’ als overkoepelend thema schetsen zij gezamenlijk een divers beeld van de hedendaagse fotografie. 

Sprekers

Op 11 Februari 2017 zal Fenix2 in het teken staan van het programma ‘Waargebeurd?’, waar sprekers uit het werkveld dieper ingaan op visual storytelling en waarheidsvinding in onze huidige beeldmaatschappij. Gemodereerd door Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) zullen onder andere Lars Boering (World Press Photo), Donald Weber, Rien Zwagerman(Viewbook), Sterre Sprengers (De Correspondent), Bieke de Poorter (Magnum Photos), Lars van den Brink, Lizette Schaap, Hanne van der Woude en Vincent Cardinaal (Vers Beton) hun licht schijnen op het grijze gebied tussen ’t harde feit en het pure verzinsel, en de consequenties daarvan op de hedendaagse beeldjournalistiek. 

Kijk voor meer informatie en het programma op de website van Rotterdam Photo.

Photo Talks

We spraken met samensteller Frits Gierstberg, kunsthistoricus, criticus en curator van het Nederlands Fotomuseum. 

Een interessant programma, dat van Rotterdam Photo Talks. Kun je ons er iets meer over vertellen over het waarom van deze avond?

We hebben zeker een heel mooie lijst met gastsprekers deze avond! Met hen gaan we het hebben over belangrijke actuele ontwikkelingen en discussies in de fotografie onder de titel Waargebeurd. De avond vindt plaats in het kader van het Rotterdam Photo Festival. Ze geeft een mooie en relevante context aan de tentoonstellingen die daar zijn te zien.   

De recente ontwikkelingen zetten de journalistieke wereld in een ander (nooit eerder) vertoond daglicht. De discussie over beeld en waarheid loopt natuurlijk al langer, maar wordt nu urgenter dan ooit. Kun je ons daar wat meer over vertellen, ook in combinatie met het programma van de avond?

Dat klopt, die discussie is zo oud als de fotografie zelf dus er is niets nieuws onder de zon. Dat geldt niet alleen voor journalistiek trouwens, want het gaat om een fundamentele waarde van de fotografie, het werkelijkheidsaspect, het feit dat wij allemaal geloven iets op een foto te zien dat echt zo is geweest. Tussen dat geloof en de dagelijkse manier waarop we met beeld omgaan groeit echter een steeds grotere kloof. Niet alleen door digitalisering zoals vaak wordt gedacht, maar ook door allerlei andere veranderingen in de maatschappij. Denk aan de opkomst van nepnieuws en ‘alternatieve feiten’. Wat betekent dat? En is dat erg? We gaan zien en horen hoe verschillende fotografen daar mee omgaan.

Hoe verhoudt het thema zich tot het werk van de verschillende sprekers?

Breed, dat wil zeggen we benaderen het thema vanuit verschillende invalshoeken en praktijken: we hebben een aantal interessante makers, zowel uit de journalistiek als de autonome fotografie, maar ook poortwachters en beslissers. Een spannende combinatie die je niet zo snel tegenkomt!

Wat verwacht je van de avond op het vlak van publiek, interactie en urgentie?

Ik denk dat het een erg leuke en spannende avond wordt met veel presentaties en prikkelende uitspraken. Er zit flink tempo in het programma, dat is dan ook vooral bedoeld om veel te horen en te zien. Het doel is dat iedereen geïnspireerd naar huis gaat – of naar het feest dat er na afloop is.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper