8 keer top en 2 keer flop op de photokina 2016

8 keer top en 2 keer flop op de photokina 2016

Redactie DIGIFOTO Pro 3856
De photokina 2016 zit er weer op. Van 20 t/m 25 september was de Koelnmesse in Keulen het toneel voor de tweejaarlijkse fotografie- en videobeurs. Rond de photokina staat het altijd bol van de nieuwe aankondigingen en ontwikkelingen die menig hart sneller laten kloppen, maar er zijn ook altijd teleurstellingen te verwerken. Hierbij onze lijst voor de top en flop van de photokina 2016!

8 keer top op de photokina

1. Fujifilm gaat voor middenformaat

Fujifilm slaat met de GFX 50S full-frame over en komt direct met een middenformaat digitale camera! Dit was toch wel de grote verrassing van de photokina. Met de looks van een Fujifilm X-T2 in een iets grotere body met middenformaat sensor belooft de GFX 50S een redelijk betaalbaar alternatief te worden ten opzichte van de dure Hasselblad-camera’s.FujifilmGFX

2. Snel, sneller, snelst: Olympus OM-D E-M1 Mark II

Op de stand van Olympus was er een hologram te zien van deze Micro Four Thirds camera, maar achter de schermen mochten we hem toch even in de handen houden: de Olympus OM-D E-M1 Mark II! Met een nieuwe 20 megapixel sensor en een nieuw autofocus systeem met 121 ‘all cross-type’ AF-punten en slimme algoritmen belooft de nieuwe E-M1 Mark II een zeer betrouwbare scherpstelling bij continu-opnamen. Bij gebruik van continue autofocus kun je 18 beelden per seconde vastleggen, en met Single-AF zelfs 60 beelden per seconde! Natuurlijk ontbreken ook 5-assige stabilisatie en 4K video niet. We zijn benieuwd of de Olympus OM-D E-M1 Mark II de beloftes over snelheid en accuratesse waar zal gaan maken.OlympusEM1II

3. Voor de filmers: Panasonic Lumix DMC-GH5

Met de GH4 introduceerde Panasonic voor het eerst 4K-video in een compacte systeemcamera. De Panasonic Lumix DMC-GH5 neemt 4K weer een stapje verder: straks kun je filmen in een vloeiende 60 frames per seconde of leg je levensechte 4:2:2 10-bit 4K-video vast. Ook de welbekende 4K Photo functie is in de Lumix GH5 opgewaardeerd tot 6K Photo, waardoor je uit een burst van 30 beelden per seconde individuele foto’s van 18 megapixel kunt halen, zodat het nog makkelijk wordt om dat ene moment haarscherp vast te leggen.

4. GoPro gaat de lucht in met de Karma en Hero5

Na de vele teasers die we de afgelopen maanden voorgeschoteld kregen werd nu eindelijk het doek van de GoPro Karma afgehaald! De Karma is een compleet systeem bestaande uit een stabilizer waar je een nieuwe Hero5 Black, Hero5 Session of een Hero4 Silver in plaatst. Deze stabilizer kun je vervolgens plaatsen op de Karma Drone of Karma Grip voor vloeiende, gestabiliseerde 4K video’s en foto’s vanuit de lucht of gewoon vanuit de hand. De Karma Drone is ook nog eens opklapbaar waardoor je hem makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Het GoPro Karma systeem ziet er bijzonder handig en gemakkelijk uit zodat niet alleen professionele vliegers maar ook de beginner enthousiast kan gaan filmen vanuit de lucht.

5. Nieuwe kunststukjes van Sigma

Sigma timmert met de Art-lijn van objectieven al een tijdje aan de weg met haarscherpe lenzen voor spiegelreflexcamera’s. Daar worden nu de Sigma 12-24 f/4 DG HSM Art en de 85mm f/1.4 DG HSM Art aan toegevoegd. De een is een ultra-groothoek zoomobjectief met constant diafragma van f/4 voor landschappen en architectuurfotografie, de ander is 1 van de meest aangevraagde objectieven bij Sigma, een lichtsterk prime objectief met 14 lens elementen in 12 groepen voor uitstekende scherpte en een ‘romige’ bokeh. Beide objectieven zullen naar verwachting vanaf november verkrijgbaar zijn.CameraTools

6. Een 2-tal krachtige camera’s voor op reis van Panasonic

Met de Panasonic FZ2000 en LX15 wordt het assortiment aan krachtige bridge- en compactcamera’s met 1-inch sensor verder uitgebreid. De LX15 is een directe en goed betaalbare concurrent van de RX100-serie van Sony, waar de Panasonic Lumix DMC-LX15 zich onderscheidt dankzij een extra diafragmaring, een draaiwiel bovenop en een nog lichtsterkere lens.

De Panasonic Lumix DMC-FZ2000 is de opvolger van de FZ1000 en beschikt over een nieuwe 24-480mm lens voor next wat meer bereik en een ingebouwd variabel ND-filter voor gebruik bij lange sluitertijden bij veel licht. De FZ2000 is nu ook echt een uitstekende keus voor de filmer met Cinema en Ultra HD 4K, live HDMI out met 10-bit 4:2:2 output, focus peaking, microfoon en koptelefoon jacks en meer. Natuurlijk beschikken zowel de LX15 als de FZ2000 over de nodige handige 4K-functies van Panasonic waaronder ook het nieuwe Focus Stacking.

7. Je eigen Lightroom mengpaneel van Palette

De Palette Gear modulaire controllers waren al wel online te vinden, maar hebben na hun succesvolle Kickstarter hun product nu ook op de photokina kunnen laten zien. Met de druk-, draai en schuifknoppen van Palette kun je makkelijk je favoriete functies in Photoshop of Lightroom aanpassen om je foto’s nog sneller te kunnen bewerken.

8. Een Leica voor iedereen

Met de Leica Sofort gaat ook Leica mee in de huidige trend van instant fotografie. De Polaroid en Fujifilm Instax camera’s zijn zo populaire omdat je er direct iets fysieks voor terugkrijgt, een print van het moment. De Leica Sofort is een mooi doordachte instant camera die verkrijgbaar zal zijn in 3 kleuren.CameraTools

2 keer flop op de photokina

1. Nog even geduld a.u.b.

Op de Fujifilm GFX 50S moeten we nog wachten tot begin 2017, de Panasonic GH5 krijgen we pas medio 2017 in handen en ook de Olympus OM-D E-M1 Mark II heeft nog geen vaste release-datum, al hopen we dat die wel nog in 2016 uit komt. Hele mooie aankondigingen dus, maar ons geduld wordt wel op de proef gesteld!

2. Niet zo groot als vorige jaren

Als je de photokina de afgelopen edtities trouw bezocht hebt zal het je ongetwijfeld opgevallen zijn dat het dit keer toch allemaal een stukje kleiner van opzet was. Nog steeds waren er wel een aantal merken met grote stands, maar meerdere hallen waren gesloten. Jammer!

We kijken al reikhalzend uit naar de komende periode waarin er veel gave producten zullen komen voor de liefhebber van fotografie en filmen. Natuurlijk zijn er naast deze toppers nog veel meer accessoires en handige extra’s aangekondigd. Op de site van CameraTools.nl vind je een handig overzicht met nieuwe producten gezien op de photokina welke continu bijgewerkt wordt.CameraTools

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie