Budget macrofotografie met omkeerring

Budget macrofotografie met omkeerring

Kim Sieders 1861
De meeste macrolenzen zijn behoorlijk prijzig, maar wist je dat de omkeerring een goede budget optie is voor de mooiste macrofoto’s? De omkeerring tovert jouw (groothoek)objectieven om tot een ware macrolens door deze omgekeerd op de camera vast te schroeven. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees het hier!

De omkeerring

Een omkeerring schroef je tussen je camera en je lens. De ring heeft aan de ene kant schroefdraad en aan de andere kant een camera aansluiting. Door deze op je camera te schuiven kun je je objectief omgekeerd op je camera bevestigen. Dit zorgt ervoor dat het objectief een grotere vergrotingsfactor krijgt.

omkeerring

Objectieven

Deze techniek werkt het beste bij lenzen met een vaste brandpuntsafstand (prime lenzen), omdat deze scherpere resultaten bieden dan zoomlenzen. Wanneer je een lens uitzoekt moet je met een paar dingen rekening houden. Ten eerste kun je met een omgekeerde lens vaak niet het diafragma instellen, tenzij de omkeerring de benodigde elektronische contacten heeft. Deze omkeerringen zijn natuurlijk duurder, dus je zou er ook voor kunnen kiezen om (tweedehands) een ouderwetse lens aan te schaffen die een diafragmaring heeft.
Ten tweede werkt deze techniek het beste bij groothoeklenzen. Een 50mm objectief heeft bijvoorbeeld met een omkeerring slechts een vergroting van 1:1, zoals de meeste macrolenzen. Maar een 20mm lens heeft een vergroting van 3,5:1. Hoe wijder de groothoeklens is, des te sterker zal de vergrotingsfactor worden.

Scherpstellen

Net als dat je niet meer automatisch de diafragma kan instellen maar dit manueel moet doen, zul je ook niet meer gebruik kunnen maken van de focusring. Het brandpunt staat vast en je zult de camera heen en weer moeten bewegen om de juiste focus te vinden. Dit is in het begin een kwestie van uitproberen en gewenning.

omkeerring

Foto door Barney Moss

Diafragma

Door de vergrotingsfactor wordt ook het scherpstelgebied wat je met de diafragma waarde instelt relatief kleiner. Een diafragma waarde van F/2.8 zal dus maar een minuscuul gebied scherpstellen. Daarom zul je deze moeten opschroeven naar bijvoorbeeld F/11. Hierdoor zal er dus weinig licht op de lens kunnen vallen.

Licht

De rest van de instellingen kun je hier op aan passen, maar omdat je ook geen bewegingsonscherpte wilt creëren zul je hoogstwaarschijnlijk een tweede lichtbron nodig hebben. De ingebouwde flitser van je camera is hier geschikt voor, maar voor meer controle over de richting van het licht kun je er ook voor kiezen om een externe flitser aan te schaffen!

omkeerring

Foto door Tobias Abel

afbeelding van Kimsieders

Kim Sieders | Fotograaf & redacteur

Bekijk alle artikelen van Kim