De Amsterdamse kraakbeweging vastgelegd in beeld en portretten

Kraakrepubliek – roerige tijden in Amsterdam vastgelegd

Peter Güldenpfennig 3536
De jaren '80 staan bekend om diverse zaken. Neem technologische innovaties bijvoorbeeld. Maar ook om onrust op politiek en sociaal vlak. Dit uitte zich ondermeer in een actieve kraakbeweging, allemaal vastgelegd door Bert Verhoeff en Rogier Fokke, en beschreven door Sietse van der Hoek.

Het boek Kraakrepubliek vat de Amsterdamse kraakbeweging samen in twee delen. Het eerste deel is een verzameling foto's, gemaakt tussen 1980 en 1992 en in grootformaat afgedrukt over een spread. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het geeft je als lezer ook kans om te turen naar de vele details die inmiddels uit het Amsterdamse straatleven zijn verdwenen zoals bescheiden reclamering bijvoorbeeld.

Kraakrepubliek

Praktisch alle zwart-wit foto's zijn door Bert Verhoeff gemaakt en dat hij daarbij niet bang was, mag blijken. Je struikelt als lezer nog net niet over de bakstenen waaruit de opgebroken straten bestaan, maar het scheelt weinig. De onderschriften verduidelijken waar nodig, maar zijn niet té irritant aanwezig. Het gaat immers om het rauwe realiteitsbeeld die Verhoeff in zijn waanzinnige foto's laat zien.

Toch is er wel ruimte voor verdieping, maar spaarzaam. Zo worden enkele Amsterdamse buurten die bekend stonden als krakersbolwerken beschreven, waarna uiteraard de bijbehorende beelden volgen.

Kraakrepubliek

Verdieping

Voor verdere verdieping volgt het tweede deel van het boek, waar Rogier Fokke diverse mensen portretteert die de kraakbeweging in de jaren '80 actief hebben meegemaakt. Zij worden geïnterviewd door Sietse van der Hoek. Dit hoofdstuk is zeer welkom en geeft ademruimte na het (schijnbaar) gewelddadige eerste deel. De interviews laten zien wat de kraakbeweging nu eigenlijk heeft geschapen. Want hoewel met name de donkere, negatieve kanten in de kraakbeweging belicht worden in de media, heeft de beweging vooral veel goeds voortgebracht. Bewustzijn bij krakers en sympathisanten bijvoorbeeld, of vrijplaatsen waar culturen konden ontstaan. En natuurlijk bestuurlijke bewustwording als de woningnood en zorgvuldig omgaan met de eigen stadsontwikkeling.

KraakrepubliekConclusie

De twee delen van dit boek tonen een fantastisch beeld van de kraakbeweging in de jaren '80 en wat het ons heeft opgeleverd. De fotografie in het eerste deel mag dan grimmig aandoen, het tweede deel beargumenteerd de zaak van de kraakbeweging op uitstekende wijze. Een boek als deze, waarin de kraakbeweging zo eerlijk gedocumenteerd is, is niet alleen erg mooi maar bovendien zeer noodzakelijk. Aanrader!

Kraakrepuliek is uitgebracht door Uitgeverij Lecturis en hier verkrijgbaar voor € 29,95.

afbeelding van Peter Guldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter

afbeelding van Boris Vriend

Ik ken het boek niet maar na deze lovende recensie hoop ik snel een exemplaar in handen te hebben.....
Die Güldenpfennig slaat wel vaker de spijker op zn kop! Ga zo door....