Vragen rondom foto’s van de verboden zone Fukushima

Vragen rondom foto’s van de verboden zone Fukushima

Nadja Geskus 2144
In maart 2011 bracht de zeebeving en de daaropvolgende tsunami nog veel ergere gevolgen met zich mee. Er ontstond een nucleaire ramp in Fukushima, Japan. Het gebied, wat sinds 2011 al leeg staat, is een verboden zone geworden. Keow Wee Loong sloop naar binnen en maakte foto’s van de verlaten plek. Althans, dat is wat hij zei! Het hele verhaal blijkt namelijk niet waar te zijn.

Ramp

Toen de beving begon, werden de drie operationele reactoren in de kerncentrale Fukushima stil gelegd, door middel van een noodstop. Doordat het elektriciteitsnet was beschadigd, moesten de koelpompen draaien op een noodstroomvoorziening. Hierna werd overgeschakeld op accu’s. Een oplossing die maar tijdelijk werkt. Gezien de enorme schade was dit de enige oplossing en de temperatuur van de kernreactor bleef oplopen, waardoor een kernsmelting plaatsvond. 

Verboden zone

De bewoners die zich binnen een straal van 18 mijl bevonden, werden opgeroepen om te evacueren. Inmiddels zijn er al vijf jaar verstreken, maar de zone is nog steeds verboden terrein voor buitenstanders.

Keow Wee Loong, een 27-jarige Maleisische fotograaf, had een menselijk verlangen om het onbekende te verkennen en vertelde dat hij daarvoor een aantal regels en voorschriften brak. Hij koos ervoor om de reeks procedures te negeren en sloop de verboden zone Fukushima in, naar eigen zeggen. Hij omzeilde daarbij een hoop politiepatrouilles en barricades. ‘Het voelde als een real-life versie van Fallout,’ verteld Keow Wee. Fallout is een serie videogames. Keow Wee had alleen een gasmasker bij zich en waagde zijn blote huid aan de blootstelling van verhoogde stralingsniveau’s, om deze reeks nooit eerder vertoonde beelden van Fukushima te maken. Bekijk de foto's van Keow Wee Loong hier

Niet waar

Een heel leuk verhaal, maar het blijkt niet waar te zijn! Het verhaal van de man met het gasmasker was echter zo geloofwaardig, dat iederen er vol overtuiging in trapte. Zijn verhaal en de foto's werden gepubliceerd op onder andere TIME, CNN en honderden andere pagina's. En, zoals de auteur zelf toegeeft, gaf hij 34 interviews in een enkele dag. De foto's, die naar zegge in de rode, verboden zone zouden zijn gemaakt, werden in feite in de groene zone gemaakt. De plaatsen werden herkend. Lees hier meer over de ontdekking.

Foto’s van de verboden zone Fukushima

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja