DIGIFOTO Lab: ZEISS Milvus 2/100 M

DIGIFOTO Lab: ZEISS Milvus 2/100 M

Jasper van Bladel 3342
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan de ZEISS Milvus 100mm f/2.

Heeft u zich ook wel eens afgevraagd wat al die ZEISS-namen nu precies betekenen? Welnu, voor de Milvus-serie is het simpel: Milvus betekent adelaar. Adelaars zijn vermaard vanwege hun gezichtsvermogen dus het moge duidelijk zijn wat ZEISS ermee wil zeggen. Maakt het objectief deze hoge verwachtingen waar?

De grafieken van de Zeiss Milvus 2/100 M lopen over een erg groot deel van het diafragmabereik. Dat wil zeggen dat het objectief vrijwel diffractiegelimiteerd is. Het is wel getest met een Canon camera met 22MP, dus theoretisch zou een camera met meer megapixels nog zwakten aan het daglicht hebben kunnen halen, maar dat is niet direct te verwachten. De voorganger van dit objectief was namelijk alleen qua coating anders, en dat objectief was – ook voor een Zeiss – al een hoogvlieger. Het objectief is niet goedkoop, maar de kwaliteit is echt uitstekend, dus het is die hoge prijs wel helemaal waard. Bijzonder is dat het objectief zowel voor portretten als voor macro’s een mooie beeldoverdracht heeft, de tekening wordt ondanks de hoge scherpte nooit te hard.

Gebruiksadvies: voor portretten volle opening, voor foto’s die werkelijk de allerhoogste scherpte nodig hebben f/4 – f/8.



Lees een uitgebreide test van dit objectief in DIGIFOTO Pro 2.2016 en online.

 

Uitleg

Horizontaal (de x-as) staan de diafragmawaarden waarbij getest is. Verticaal (de y-as) staat een percentage van nul tot honderd. Honderd wil zeggen: de maximumwaarde die bij de gebruikte camera haalbaar is. Door een percentage te gebruiken, worden verschillen tussen bij de test gebruikte camera’s voor een belangrijk deel gecompenseerd.

Getest wordt enerzijds de resolutie (groen, rood blauw), anderzijds het microcontrast (geel en paars).

Resolutie, ook wel scheidend vermogen, is het vermogen van een objectief om een zwartwit lijnenpaar nog net te onderscheiden. Omdat we gebruikmaken van speciale patronen kunnen ook kleine verschillen in resolutie gemeten worden. Verscherping is op deze meting niet van invloed. Bij deze test gaat het om de werkelijke scherpte, zoals we die ook op een foto kunnen zien. Het gaat dus niet om afgeleiden van contrastwaarden, zoals bij andere tests. De groene lijn geeft de resolutie in het centrum aan, de rode die aan de rand, de blauwe in de hoek.

Bij het microcontrast gaat het om de weergave van details met laag contrast. Er wordt daarbij verschil gemaakt tussen lichtere details (gele lijn) en donkerdere details (paarse lijn), de laatste laat ook zien hoe transparant een objectief is. Bij het optimale diafragma zijn alle waarden hoog.

We kijken bij resolutie en microcontrast naar structuren in verschillende richtingen (sagittaal en meridionaal). Als maximale resolutie geldt die, in de richting waarin het objectief het slechts scoort. Mogelijk haalt het objectief dus een hogere scherpte in één van de andere richtingen, maar omdat astigmatisme een lelijke beeldfout is, tellen we die niet mee.

Specificaties
Adviesprijs
 € 1729,-
Diafragma f/2- f/22
Filtermaat 67mm
Min. Focusafstand : (1:2)
Afmetingen
 ZF.2: 117,5 mm / ZE: 119,5 mm
Gewicht ZF.2: 807g / ZE: 843g
Opbouw 9 lenselementen in 8 groepen

Geschikt voor Nikon F, Canon EF(-S), Sony (F)E
Info www.transcontinenta.nl

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper