Monteer sneller met deze tips

Monteer sneller met deze tips

Itam van Teeseling 683
Het monteren van video is vaak een tijdrovende klus en duurt vele malen langer dan het filmen zelf. Zach Ramelan van Premium Beat maakte deze video met 5 tips om sneller te monteren.

Monteren kan een behoorlijke frustratie worden als je nog een halve film hebt te monteren, terwijl je nog maar een paar uurtjes hebt tot de deadline. Het is daarom zaak zo efficiënt mogelijk te werken. Naast het leren van de sneltoetsen en de inside-outs van je montagesoftware, zijn er nog een aantal praktische manieren om je workflow te versnellen. Voor een groot deel geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is, maar ook tijdens en na de montage is er snelheidswinst te behalen:

Ken je materiaal

Neem voordat je met de montage begint eerst AL je materiaal door. Zach heeft een handige methode bedacht om dit te doen. Zet eerst alle gemaakt shots op je tijdlijn en speel deze dan af. Alle shots die je goed vind om te gebruiken zet je een balkje hoer op de tijdlijn. Op het laatst verwijder je alle overgebleven shots en voila…Je hebt alle slechte shots eruit gefilterd.

Organisatie

Het is een rotklusje, maar het maakt het leven zoveel makkelijker: Het organiseren van je materiaal. Naast dat het handig is om verschillende mappen aan te maken voor verschillende shots, bieden montageprogramma’s vaak de mogelijkheid om te labelen en notities te maken bij shots. Maak hier gebruik van om dingen snel terug te vinden.

Maak proxy’s van grote bestanden

Grote bestanden, van bijvoorbeeld 4K-beelden of opnames die heel lang duren, maken je montagesoftware traag. Zelfs op supersnelle computers kan dit een vervelende bijkomstigheid zijn. Door lage kwaliteitsversies te maken van deze bestanden verwerkt je montagesoftware deze beelden veel sneller. Deze proxy-versies gebruik je om mee te monteren, totdat je montage af is. De montagesoftware maakt dan met de informatie uit het proxy-project een hogekwaliteitsversie.

Gebruik de ‘reveal in project’-functie van je software

Soms wil je een shot die je al in je tijdlijn hebt gezet terugvinden om bijvoorbeeld meer van diezelfde shot te gebruiken. Om dit snel te kunnen doen heeft veel montagesoftware de functie ‘find in project’. Met één klik heb je in no time het originele bestand teruggevonden.

Zet je export-setting laag voor een previewversie

Als je aan het einde van de dag alleen een previewversie hoeft te laten zien aan een klant, dan doe je er goed aan om niet meteen in de hoogste kwaliteit uit te renderen. Dit kan, zeker als je geen supercomputer hebt, namelijk veel tijd kosten. Zet je export settings dus zo laag mogelijk, zonder de kwaliteit al te veel aan te tasten.

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam