Tutorialvideo

Moiré verwijderen in Lightroom

Christel de Wolff 265
Moiré ontstaat als patronen van lijnen over elkaar heen worden gelegd (of geprojecteerd) in een iets van elkaar afwijkende hoek. Op televisie ontstaat een moiré als patronen van bijvoorbeeld kleding gaan interfereren met de lijnen van het beeldscherm.

In digitale fotografie net zo. De manier waarop de pixels zijn geordend op de sensor kunnen gaan werken met het te fotograferen beeld. Door je camera een stukje te kantelen, kun je de moiré aanpassen en in sommige gevallen zelfs helemaal weghalen.

Goed, meestal lukt dat niet, en dan zit je met een beeld waarin rare lijn- of cirkelpatronen te zien zijn. Hoe je daar makkelijk vanaf komt laat Tony Northrup zien in bovenstaande video. In nog geen vijf minuten gaat hij moiré te lijf in Adobe Lightroom.

 

 

De video is in het Engels, maar je kunt makkelijk de ondertiteling aanzetten door op het tekstvakje in de rechterbenedenhoek van het videoscherm te klikken. Daarna kun je de tekst laten vertalen in het Nederlands door op het tandwieltje te drukken. De tekst is automatisch gegenereerd en daarom kan het voorkomen dat er wat kromme zinnen ontstaan, maar over het algemeen is de tutorial zo erg goed te volgen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel