Kies de juiste kaart bij jouw wensen

Keuzehulp geheugenkaarten

Redactie DIGIFOTO Pro 3395
Een camera kan niet zonder geheugenkaart. Maar aan welke eisen moet die geheugenkaart nu precies voldoen? Hieronder lees je meer!

De meest bekende geheugenkaart is de SD-kaart. Deze vinden we terug in de meeste consumenten camera’s: van instap compact tot semi-professionele camera’s. Naast de gewone SD-kaart is er een veelgebruikte kleinere variant, namelijk de MicroSD-kaart. Deze vinden we vaak terug in actioncams en drones door het kleine formaat van deze kaartjes. Andere kaarten die veel gebruikt worden, zijn CF (Compact Flash) kaarten. Tot enige tijd geleden vonden we deze standaard terug in DSLR camera’s. Momenteel zien we vrijwel alleen nog maar Compact Flash kaarten terug in DSLR camera’s uit het hoge segment.

Door de toenemende resolutie van camera’s is er ook een vraag ontstaan naar snellere geheugenkaarten. Het antwoord op deze vraag zijn de CFast en XQD kaarten. Deze kaarten vinden we dan ook terug in verschillende professionele (video)camera’s die grote bestanden weg moeten schrijven. CFast, niet te verwarren met Compact Flash, is de opvolger van de Compactflash kaart. Door een nieuwe interface is het mogelijk om hogere doorvoersnelheden te realiseren. CFast kaarten zijn door een andere aansluiting niet compatible met Compact Flash kaarten. De tegenhanger van CFast kaarten zijn de XQD kaarten. Ook deze zijn geschikt voor het uitlezen en wegschrijven van grote bestanden.

(Micro) SD nader bekeken

Binnen de SD-kaarten wordt onderscheid gemaakt tussen SDHC en SDXC. SDHC staat voor Secure Digital High Capacity en SDXC staat voor Secure Digital eXtended Capacity. Het verschil tussen deze twee is simpelweg gezegd dat een SDXC-kaart een hogere opslagcapaciteit kan hebben. Een SDHC-kaart heeft een capaciteit van 4 tot maximaal 32GB, terwijl een SDXC-kaart in theorie tot maar liefst 2TB opslagcapaciteit kan hebben. Recente camera’s ondersteunen vrijwel allemaal SDXC kaarten, bij een oudere camera is het van belang om te kijken of deze overweg kan met SDHC of SDXC kaarten.

UHS I en UHS II

Bij nieuwe camera’s is het van belang om te kijken of deze UHS I of UHS II kaarten ondersteunt. Het verschil tussen deze twee is de aansluiting op de SD-kaart. De UHS II variant heeft extra connecties voor het realiseren van hogere doorvoersnelheden. Het is mogelijk dat camera’s die UHS II kaarten ondersteunen, maar beperkt werken met een UHS I kaart.

Snelheden van geheugenkaarten

Eerder schreven we al dat de toename van resolutie de vraag naar snellere opslag creëert. Het antwoord op deze vraag is de UHS II SD, XQD en CFast kaarten. Met snelheden van meer dan 300MB/s zijn deze kaarten geschikt voor de nieuwste camera’s die in hoge resolutie opnemen. Bij UHS I en Compact Flash kaarten is het belangrijk om goed te kijken welke snelheden de kaarten ondersteunen. In de loop van de jaren zijn de snelheden van SD en CF kaarten hoger geworden maar de interface van de kaart is hetzelfde gebleven waardoor een camera op een oudere kaart mogelijk niet in Full HD of 4K resolutie kan opnemen.

Hoe belangrijk is de snelheidsklasse van een SD-kaart?

Op deze vraag kunnen we kort antwoord geven: dat hangt af van het doel. Als je slechts af en toe een foto maakt, is snelheid minder belangrijk dan wanneer je veel gebruik maakt van de burst-modus of gaat filmen. Toch komt een snelle geheugenkaart vrijwel altijd van pas, zeker met de hogere resoluties van tegenwoordig.

Voor video is het belangrijk om rekening te houden dat de schrijfsnelheid de bitrate van de video aan moet kunnen. De bitrate wordt in de meeste gevallen aangeduid in Mbps: mega bit per seconde. Let op: geheugenkaarten worden geclassificeerd met mega byte per seconde. In één byte gaat acht bit. Dus als je een video op gaat nemen met een bitrate van 100 MBps heb je een continue schrijfsnelheid van 12.5 MB/s nodig. Snelheidsklasse U1 is hiervoor niet toereikend, aangezien deze bestanden tot 10MB/s wegschrijft. In dit geval kun je dus het beste kiezen voor een geheugenkaart met UHS-snelheidsklasse 3.

Tegenwoordig zien we op veel geheugenkaarten ook een speciale video snelheidsklasse terug: de Video Speed Class. Deze wordt aangeduid met de letter V en daarachter een getal. De telling begint bij V6 (6 MB/s) en loopt op tot V90 (90 MB/s). Dit laatste zou genoeg moeten zijn voor 8K video. Wil je filmen in 4K? Dan is een geheugenkaart met Video Speed Class V30, zoals de SanDisk Extreme of Extreme Pro een goede keuze. Voor Full HD video is het aan te raden om voor een klasse te kiezen vanaf V10.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie