De Canon EOS R in de praktijk

Hands on met de Canon EOS R

Christel de Wolff 2059
Het is zover, Canon introduceerde gisteren haar eerste spiegelloze full-frame camera. DIGIFOTO Pro reisde af naar Londen om het persevenement bij te wonen en een eerste indruk op te doen van de gloednieuwe Canon EOS R. Hoe bevalt dit vederlichte apparaat?

De aanwezigen ontvingen na de persconferentie waarin het nieuws bekend werd gemaakt een cameratas met daarin 24-105 f/4 en 50mm f1.2 objectieven, een lensadapter en natuurlijk de Canon EOS R body die met slechts 580 gram aanzienlijk minder weegt dan een Canon full-frame spiegelreflexcamera. Ook zat er in de tas een lensadapter. Die dient om oudere Canon-objectieven op de EOS R te kunnen bevestigen.

De menu’s zijn simpel, maar de hoeveelheid functies zijn op zijn minst overweldigend te noemen. Daarbij heeft Canon veel aandacht gehad voor de wensen en persoonlijke voorkeuren van de gebruiker, waardoor de meeste knoppen bij het inschakelen van de camera – die direct vanuit de fabriek in Japan naar Londen zijn gevlogen – nog vrijwel 'leeg' zijn. Door middel van opties in het menu kun je aan bijna iedere knop een nieuwe functie toebedelen. En dit betreft niet alleen knoppen op de camera. Zo hebben de nieuwe Canon-objectieven aan de voorkant een ring die kan worden ingesteld voor het veranderen van ISO, sluitertijd of diafragma. Ik kies voor diafragma omdat dit toch het meeste met de lens te maken heeft en het me daarom logisch te onthouden lijkt welke functie ik deze ring heb toegewezen.

Achter de sluiterknop bevindt zich een draaiwieltje die ik voor sluitertijd instel en ISO zal ik in eerste instantie via het menu veranderen. Tussen de AF-ON knop en de viewfinder zit nog een rechthoekig balkje met aan weerszijde pijlen. Het is ook mogelijk om in te stellen dat ISO via deze slider geregeld wordt, maar deze knop is zeer aanrakingsgevoelig en ik ben bang dat ik in deze testfase te vaak per ongeluk over de slider zal manoevreren.

Touch-and-drag

De AF van de Canon EOS R is extreem snel. Door middel van touch-and-drag kun je het focuspunt verleggen vanuit het touchscreen. Je hoeft daarvoor niet de camera bij je gezicht weg te halen. Een simpele duimbeweging volstaat. In de viewfinder zie je het resultaat van het verschoven scherpstelpunt in de vorm van een groen oplichtend vierkantje. De camera is hyper-intelligent en wanneer ingeschakeld kan het niet alleen gezichten, maar zelfs ogen tracken.

Ook nieuw is de FV modus. Deze stelt de gebruiker in staat om een perfecte balans te vinden tussen volledig automatische modus en volledig handmatige modus. Waar het natuurlijk altijd al mogelijk was om priorities te geven aan ISO, diafragma en sluiter, zorgt deze Flexible modus er voor dat je niet hoeft te kiezen welke je priority geeft. Aanvankelijk staan in het menu aan de bovenkant van de camera alle drie de waardes op AUTO. Door handmatige aanpassingen te doen, zal de camera snappen dat je een of meerdere waardes voorrang wilt geven. Wil je toch weer terug naar de automatische stand voor bijvoorbeeld sluitertijd? Draai dan helemaal naar links totdat AUTO weer verschijnt.

Hoewel de EOS R natuurlijk een camera is die gemaakt is voor de serieuze amateur en professionele fotografen, is de FV modus ook uitermate goed geschikt voor beginners omdat de camera precies laat zien welke instellingen op welk moment gekozen zouden kunnen worden. Door zelf aanpassingen te maken, zie je meteen wat het resultaat is van het wijzigen van een van de waardes.

Tijd om te zien wat de Canon EOS R écht kan

We namen de camera heel even mee om een blokje om het hotel te lopen en te oefenen met het nieuwe systeem, maar eenmaal opgewarmd begint het echte werk. Canon richt zich met de komst van de EOS R op een nieuwe manier van storytellingd en om deze ambitie kracht bij te zetten heeft de camerafabrikant speciaal voor vandaag een scenario laten schrijven over de verloren Canon-ambassadeur Katharine Boyle die door een portaal ging in een wereld hier 400 jaar vandaan en niet meer is teruggezien. Wij, de aanwezige pers, zijn vandaag Canon technicians en onze EOS R-camera’s dienen zowel als wapen tegen ‘The Unknown’ als een manier om de wereld die Utopia genoemd wordt te documenteren. We moeten Katharine Boyle zien terug te vinden, maar los van het futuristische verhaal moeten we natuurlijk optimaal gebruik kunnen maken van de spiegelloze  EOS R en bijbehorende objectieven. De scenes bevatten uiteenlopende en steeds wisselende lichtomstandigheden en de acteurs beelden situaties uit op verschillende snelheden om maar aan te geven waartoe de Canon EOS R allemaal toe in staat is.

Prestaties van de Canon EOS R bij weinig licht

Waar nog niet over gesproken is, omdat het in het rondje om het hotel bij daglicht nog niet aan de orde was, zijn natuurlijk de magnifieke prestaties bij weinig licht. De AF laat zich niet misleiden en weet in 99% van de gevallen het gewenste object te tracken. De elektronische viewfinder is een absolute uitkomst. Waar sommige ruimtes haast te donker zijn om met het blote oog, gedaantes te onderscheiden van het decor, ziet de camera veel meer. Jammer zijn de flikkeringen die onstaan zodra een scene juist extreem licht is. Dit is een herkenbaar probleem dat ik onder andere ook bij de Sony 7 III constateerde. De onlangs geintroduceerde Nikon Z7 met een vrijwel flikkerloze elektronische zoeker lijkt wat dat betreft een streepje voor te hebben.

De witbalans ben ik in alle haast vergeten op te zoeken, maar dat blijkt geen enkel probleem want zelfs in de wisselende kleuromstandigheden weet de camera de meest realistische kleurwaardes aan te houden. Waar de camera op het eerste gezicht wel wat moeite mee lijkt te hebben is moiré. De megapixels zitten elkaar hier in de weg als het om fijne patronen in met name glimmende lycra stoffen gaat. Omdat we op dit moment geen andere camera bij de hand hebben is het lastig om te zeggen of het aan de Canon camera ligt of dat alle camera’s in dit geval moeite zouden hebben gehad met de zilverkleurige glimmende outfit van een van de acteurs.

Conclusie

De eerste spiegelloze full-frame camera van Canon is een feit. De fotografiewereld is in dat opzicht onomkeerbaar veranderd. De Canon EOS R heeft een adviesprijs van 2,539,99 euro en is daarmee een stuk voordeliger dan de Nikon Z7 die drie weken terug werd geïntroduceerd met een adviesprijs van 3699,- euro. Wat deze twee nieuwste spiegelloze full-frame body’s gemeen hebben en van elkaar verschillen zal binnenkort blijken. Vandaag draait het om de nieuw geïntroduceerde Canon EOS R die uitzonderlijk snel en precies blijkt te zijn, zelfs in moeilijke lichtsituaties.

Lees ook: Nieuw, de Canon EOS R!

Lees ook: Canon brengt 'baanbrekend' EOS R System

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel