Gebruik neutrale of ‘platte’ fotostijl voor betere foto’s

Amy Schutte 1254
De platte fotostijl, of ‘flat picture style’ is een techniek die afkomstig is uit de cinematografie. Vaak wordt film opgenomen in een stijl die ‘Log Gamma’ heet. Het materiaal dat in Log Gamma geschoten is, is weliswaar van hoge kwaliteit maar is heel ‘plat’: er is weinig contrast en kleurverzadiging De informatie is er wel, maar moet later toegevoegd worden in de nabewerking door middel van color grading. Zo kan het beeld nog helemaal ingericht worden zoals de makers dat willen, qua sfeer. Achteraf dus.

Informatie in het bestand, dat kennen we van RAW. Is de Log Gamma in film dan vergelijkbaar met het fotograferen in RAW? Nog niet helemaal.

Platte stijl

Om deze platte stijl te krijgen en achteraf na te kunnen bewerken, is het uiteraard wel noodzakelijk om in RAW te fotograferen. In het menu van je camera kun je de foto stijl (picture style) aangeven. Deze staat waarschijnlijk op ‘standaard’, wellicht op ‘landschap’. Door deze op Flat (Nikon) of Neutral (Canon) of soms Faithful te zetten, krijg je afbeeldingen met minder contrast. Het voordeel is dat de details in de hooglichten en schaduwen beter bewaard blijven. In het histogram zie je waar de hooglichten en schaduwen vallen. In landschappen kan het nog wel eens zijn dat er hooglichten of schaduwen uit het histogram lopen (clipping), waardoor de informatie verloren is gegaan. Door het contrast te verlagen in platte stijl, loop je veel minder kans dat er informatie verloren gaat. Dat zie je ook terug in het histogram.

Invullen

Het gebrek aan contrast en kleurverzadiging van je platte RAW foto, kun je vervolgens verder invullen in de nabewerking. Een manier om dat te doen, is om eerst je foto nog platter te maken in de camera RAW converter, door de hooglichten wat lager te trekken en de schaduwen minder donker. In het histogram kun je in de gaten houden dat je niet teveel weghaalt. Zorg dat de schaduwen niet te verwassen grijs worden of de hooglichten grauw.  Nu kun je de foto stap voor stap opbouwen, hoe jij ‘m wil.

Photoshop

Je kunt ook Lightroom of Adobe Camera RAW gebruiken, maar het voordeel van Photoshop is dat je met lagen en laagmaskers kunt werken. In Photoshop kun je het beste beginnen met het ‘color graden’ van je foto: contrast en kleurverzadiging opbouwen. Werk in lagen zodat je gemakkelijk stappen weg kunt halen en laagmaskers als je alleen delen van de foto aan wil passen. Voorbeelden van aanpassingen die je kunt maken zijn levendigheid, belichting, verzadiging, kleurtoon, curves etc. Uiteraard is het een kwestie van persoonlijke stijl en smaak hoe je foto’s er uiteindelijk uit komen te zien. Maar dat jij dat volledig in de hand hebt, staat vast.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy