Gebruik een camera om je foto’s te digitaliseren

Amy Schutte 2375
Ook dozen vol foto’s en negatieven op zolder liggen? Zonde, zeker nu we weten dat we die foto’s, met een paar kleine aanpassingen in Photoshop of Lightroom, ook nog eens een stuk beter zouden kunnen maken. Je kunt je foto’s, of de negatieven natuurlijk wegbrengen naar een fotolab, maar dat kan flink in de papieren lopen. Je kunt de negatieven ook zelf digitaliseren, met je camera. En het resultaat is absoluut niet slecht.

Wat heb je nodig?

  • Een goede camera
  • Macro lens
  • Statief
  • Twee stukjes glas die tenminste net zo groot zijn als het negatief, of een speciaal negatiefhouder
  • Licht om het negatief van onderaf te verlichten. Dit kan ook met een tablet, telefoon, of laptop, ook afhankelijk van de maat van de negatieven. Hiervoor moet de ruimte relatief donker zijn.

Hoe?

Gebruik je een tablet o.i.d. voor de belichting, zorg dan dat de helderheid op maximaal staat en de achtergrond een effen wit vlak is. Het glas ene is er om het negatief wat hoger te plaatsen ten opzichte van de lichtgevende onderkant, zodat je eventuele pixels van de tablet niet te zien krijgt. Het andere glas is er om ervoor te zorgen dat het negatief precies vlak komt te liggen. Zorg ervoor dat alle oppervlakken stof- en vetvrij zijn, dus een antistatische doek is erg handig. Gebruik deze ook op de negatieven.

Aan de slag

De camera kun je het beste recht naar beneden richten. Zo hoef je geen perspectief te corrigeren en is de belichting gelijk. De hoogte kun je instellen met de middenkolom, als die aanwezig is. Zorg dat het negatief zo beeldvullend mogelijk te zien is. Scherpstellen kun je op de rand van het negatief of op de letters.

Probeer de hoogst haalbare resolutie voor je camera in te stellen. Wanneer je een negatief fotografeert, kun je het beste in RAW fotograferen, omdat je de waarden moet ‘omdraaien’. Eventueel kun je zowel in RAW als Jpeg fotograferen. Eventueel kun je je foto’s bracketen, zodat je dezelfde foto op verschillende belichtingen hebt. Dit is handig als je nieuw bent in dit proces.

Zet de diafragma opening ergens in het midden, op het punt waar het objectief het scherpst is en je de beste scherptediepte krijgt zonder last te hebben van diffractie.

Nabewerken

Zwartwit foto’s zijn gemakkelijker, omdat deze geen last hebben van de oranje kleurzweem van een negatief. De eerste stap is het omkeren van de curve in Camera Raw. Waarschijnlijk zul je wat contrast moeten toevoegen (omdat de foto omgekeerd is, moet je de schuiven in tegengestelde richting schuiven) en verder aanpassingen maken naar eigen smaak. Bij kleur negatieven kun je de oranje kleur weghalen door de kleurtemperatuur te veranderen, dus de witbalans bij te stellen. Vervolgens kun je hetzelfde doen als bij zwartwit, al zul je een heel stuk meer contrast moeten toevoegen.

De resultaten zijn zeker zeer acceptabel. Waarschijnlijk niet zo goed als een fotolab, die een professionele scanner gebruiken, maar goed genoeg voor het delen online of het maken van een kleine afdruk. Het is wel tijdrovend, omdat je de setup steeds handmatig maakt en de foto’s stuk voor stuk moet nabewerken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy