Fotografie als mannenbolwerk

Amy Schutte 704
‘Who run the world? GIRLS’. Queen Bey doet ons land aan en de ultieme voorvechter van gelijke rechten voor (Afrikaans-Amerikaanse) vrouwen zet je weer eens aan het denken. Als je namelijk aan het topsegment van fotografen denkt, zowel in binnen- als buitenland, komen er toch vooral mannen namen naar voren. Natuurlijk, er zíjn wel vrouwelijke topfotografen, maar de ratio is volgens mij niet zoals ‘ie zou moeten zijn, namelijk 50/50. En hoe zit het met de verdiensten? We weten allemaal dat vrouwen in andere sectoren nog steeds minder verdienen.

Getallen

In 2008 verscheen een groot onderzoek, uitgevoerd door NEA en genaamt ‘Artists in the workforce: 1990-2005’. Dit onderzoek richtte zich op kunstenaars en creatieven, waarin ook fotografie een plek had. Het conclusie van dit onderzoek was destijds 42,8 procent van alle fotografen vrouwen waren. Best een prima statistiek. Maar er zat een kleine nuance aan die bevinding: 60% van de fotografen onder de 35 jaar waren vrouwen. Wat betekende dat de oudere, gevestigde namen van succesvolle fotografen toch mannen waren. Vrouwen verdienden ook minder dan de helft dan hun mannelijke collega’s, waarschijnlijk grotendeels veroorzaakt door de lage leeftijd en weinig ervaring.

Nu

Dat onderzoek was 10 jaar geleden. Nu zal dat ongetwijfeld veel beter zijn, met alle aandacht die er is voor gelijke inkomens en het doorbreken van het glazen plafond. In 2017 maakte Nikon zijn ambassadeurs bekend voor de nieuwe D850. Er werden 32 fotografen tot merk ambassadeurs benoemd, alle 32 mannen. Nikon kreeg daarover een hoop kritiek te verduren en heeft daar - hopelijk - een les uit geleerd.

'Zachte onderwerpen'

Vrouwelijke fotografen worden vooral ingezet voor bruidsreportages, portretten, kinderfotografie; de ‘zachte’ kanten van fotografie. De New York Times kreeg kritiek toen ze vrouwelijke fotograaf Lynsey Addario uit zonden naar een oorlogsgebied in Libië, waar ze gevangen werd genomen. Ze reageerde in een blog: This is what I do. Die maar eens duidelijk maakt dat fotografie, zeker fotojournalistiek, nog steeds een mannenwereld is.

Facebook telling

Het lastige is dat, met de komst van digitale camera’s het aantal mensen dat zich ‘fotograaf’ noemt sterk is gestegen. En er is geen centraal orgaan dat tellingen bijhoudt. Vorig jaar deed Hannah Miller, die marketing bij Facebook doet en zelf ook fotograaf is, een telling van het aantal mensen in Engeland dat op Facebook hun baan had ingevuld met ‘fotograaf’. Er kwamen 24.000 mensen uit. Grofweg 13.000 daarvan waren mannen, 11.000 (45%) vrouw.

Nieuwe aanwas

Om nog even bij Engeland te blijven: het aantal vrouwen dat studeert aan creatieve hogescholen, bijvoorbeeld voor fotografie, ligt op 80% van het totaal. In Nederland is dit soort data helaas niet beschikbaar, maar deze aantallen geven hoop. Hoop op een nieuwe generatie vrouwelijke fotografen. Een generatie die werk zal afleveren dat ons inspireert en bijblijft. Een generatie die de inkomensongelijkheid kan doorbreken. Kracht zit in aantallen, nietwaar?

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy