Fotografeer de maansverduistering met deze tips

Christel de Wolff 3567
Op maandagochtend 21 januari 2019 kunnen we in Nederland een totale maansverduistering zien. Bovendien zal de maan bloedrood kleuren: een zogenaamde 'bloedmaan'. Canon ambassadeur David Noton geeft tips om dit bijzondere moment vast te leggen.

Deze verduistering begint rond 03.36u, op het moment dat de maan de bijschaduw van onze planeet raakt. Op dat moment bevindt de maan zich 44,3° boven de horizon. Een prachtig fenomeen om als fotograaf vast te leggen. Rond 06.12u bereikt deze maansverduistering het maximum. De maan staat op dat moment nog 21,2° boven de horizon. Doordat de maan tijdens deze totale maansverduistering een spookachtige rode kleur krijgt, wordt dit fenomeen in de volksmond ook wel een 'bloedmaan' genoemd. Het einde van deze eclips zal in Nederland echter niet zichtbaar zijn.

Lees ook: Totale maansverduistering op komst!

Je hebt dus ruim de tijd om dit bijzondere verschijnsel vast te leggen zou je zeggen, maar toch is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Canon ambassadeur en succesvol landschapsfotograaf David Noton heeft tips gedeeld om dit bijzondere moment vast te leggen. Ook gebruiken we een aantal van zijn bijzondere landschapsfoto's om zijn tips te illustreren. Foto's van de komende maansverduistering heeft hij natuurlijk nog niet. 

Tip 1. Download apps

Belangrijke informatie, die je kunt gebruiken om het perfecte plaatje te schieten, zoek je gemakkelijk op in je telefoon. De maan heeft een consequente maandelijkse orbit die je kunt volgen via apps op je telefoon zoals Photographer's Ephemeris, die onder andere de tijden aangeeft dat de maan opkomt en ondergaat en de verschillende fases aangeeft. De Photopills app geeft informatie over waar de maan precies aan de hemel staat.


Opkomst van de maan in Nambung National Park, bij Cervantes, Western Australia. Canon 5D Mark III, 17mm TS-E lens, sluitertijd 30 sec, diafragma, f/5.6, ISO 6400

Tip 2. Optimale zoom

Als je de maan groots in beeld wilt zien zodat je alle kratis kunt tellen, biedt een telelens uitkomst. Op een full frame DSLR camera wil je rond de 600mm kunnen zoomen. Op camera's met een kleinere sensor kun je vanwege de cropfactor een korter brandpunt kiezen om op een equivalent van 600mm uit te komen.  David gebruikt de Canon EOS 5D Mark IV met een EF 200-400mm f/4L IS USM Ext. 1.4x objectief.

Tip 3. Gebruik een statief

Als je bezig bent met je camera te positioneren zal je erachter komen dat de maan verrassend snel beweegt. Als je een telelens gebruikt om de foto te maken, is het belangrijk om een stevig statief te gebruiken. Omdat je eindeloos ver inzoomt wordt zelfs de kleinste beweging zichtbaar dus je wil je camera zo stil mogelijk houden.


De supermaan gefotografeerd in Durdle Door, Jurassic Coast, Dorset, England. Canon 5D Mark II, 24mm TS-E lens, sluitertijd 30 sec, diafragma, f/8, ISO 800

Tip 4. Gebruik het landschap

In de tweede tip, verkondigde Noton dat je de maan groots in beeld wilt hebben om de ruwe details te kunnen zien, maar misschien vind je het wel mooier om de maan te betrekken in het landschap op aarde. Je kunt de maan ook gebruiken als lichtbron, al is het wel lastig omdat de maan zelf eigenlijk maar weinig licht reflecteert terwijl zijn eigen oppervlakte fel wordt belicht. Tot voorkort had je voor nachtelijke fotografie lange sluitertijden nodig, maar moderne camera's presteren heel goed in situaties met weinig licht vanwege de uitstekende ISO prestaties.

Tip 5. Beheers je sluitertijd

De mooiste foto's maak je als het licht van de maan samenkomt met het licht van de omgeving. Zulke foto's maken een subtiele en dromerige indruk. Als je een groothoeklens gebruikt om een landschapsfoto te maken zal je maan natuurlijk een klein bolletje worden, maar als je het goed doet zullen de ogen van de kijker er nog steeds naartoe getrokken worden. Sluitertijd is hierbij zeer belangrijk want als je te langzaam fotografeert zal de maan te veel bewegen en het kleine bolletje een vage streep worden. David raadt aan om op 1/250 sec te fotograferen met f/8 en ISO 100, afhankelijk van je brandpuntsafstand.


De maan boven Cathedral Cove, Coromandel Peninsula, North Island, New Zealand. Canon 1Ds Mark II, 24-70mm lens, sluitertijd 15 sec, diafragma f/8, ISO 400

Over David Noton

Wie is toch die David Noton die met tips komt om de bloedmaan te fotograferen? Hij is een succesvol fotograaf met een groots portfolio dat focust op landschaps- en reisfotografie. De zestig jaar oude fotograaf, draait al enkele decenia mee in de fotografiewereld en won meermaals de BBC Wildlife Photographer of The Year. David is Canon ambassadeur en schiet het meeste met de Canon Eos 5DS R, EOS 5D Mark IV en EF 24-70mm f/2.8L II USM objectief.

Upload je maansverduistering in onze gallery

Ga je na deze tips, goed voorbereid op pad om de maansverduistering te fotograferen? Zoals altijd zijn we benieuwd naar jouw resultaten en zien je mooiste foto graag tegemoet in onze lezersgallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel

afbeelding van Matt H. Imaging

Hopelijk is de atmosfeer een beetje rustig. Het lijkt erop dat het licht gaat vriezen met weinig wind, dat zijn goede omstandigheden.

Bij de vorige totale maansverduistering afgelopen zomer was de atmosfeer zo onrustig door de warmte dat er geen fatsoenlijke foto viel te maken.

afbeelding van Christel de Wolff

Dat hopen wij ook, vorige keer was de maan ook op veel plaatsen niet te zien.  Gelukkig hadden enkele lezers in andere delen van het land wel mooie foto's dus konden we toch een beetje meegenieten. 

afbeelding van Matt H. Imaging

Nog een tip: vergeet niet bij het gebruikt van een statief de beeldstabilisatie uit te zetten!

afbeelding van Christel de Wolff


Absoluut!