Drukwerk? Vergeet geen rekening te houden met afloop

Amy Schutte 675
Ga je je foto’s gebruiken voor drukwerk? Bijvoorbeeld flyers of zelfs ansichtkaarten? Je zult dan merken dat veel leveranciers je vragen om je foto’s of bestanden aan te leveren met een bepaalde afloop, in het Engels ‘bleed’ genoemd. Wat is dat precies?

Afloopgebied

Een afloopgebied is een gebied dat rondom iets verder doorloopt dan het daadwerkelijke eindformaat van je drukwerk. Het is de bedoeling dat je ontwerp in dit gebied 'afloopt'. In veel gevallen betekent dit dat er bijvoorbeeld 3mm extra ruimte aan je foto of ontwerp zit, die er wordt afgesneden.

Fouten van de snijmachine

De reden dat je deze extra rand aanlevert, die er uiteindelijk weer wordt afgeknipt, is omdat snijmachines wel eens een klein beetje kunnen verschuiven. Zou de foto precies eindigen waar de snijrand moet komen en verschuift deze iets, al is het maar een millimeter, dan zou je een lelijke witte rand krijgen. Probeer maar eens netjes langs een rand te knippen met een schaar, tien tegen één dat je er net binnen of buiten knipt. De afloop geeft je dus de zekerheid dat er geen lelijke randen ontstaan en dat de snijmachine keurig zijn werk kan doen.

Drukwerk en fotoalbums

Deze afloop is gebruikelijk bij drukwerk. Hoeveel de afloop moet zijn wanneer je je bestanden aanlevert, verschilt per drukker. Bij het afdrukken van foto’s heb je overigens geen last van afloop, dat is weer een ander proces. Wel kan om een afloop worden gevraagd bij het laten maken van een fotoalbum. De meeste software die drukkers aanleveren houden hier al rekening mee.

Content aware fill

Wat nu als je iets dicht bij de rand hebt staan, dat je echt niet van je foto afgeknipt wil hebben? Misschien kun je proberen een extra rand in te vullen met content aware fill (vullen met inhoud behouden) van Photoshop. Deze tool is in principe bedoeld om dingen uit je foto te knippen, waarbij Photoshop zelf invult hoe de achtergrond er dan uit zou zien. Zo kun je bijvoorbeeld mensen uit je foto knippen en Photoshop vult het ‘gat’ op. Dit lukt niet altijd, Hiervoor selecteer je het gereedschap om bij te snijden (crop tool). Klik het vakje ‘inhoud behouden’ aan. Selecteer de hele foto en maak het kader nu groter. Photoshop gaat nu de toegevoegde randen invullen. Dit werkt niet altijd, in dat geval kun je beter klonen en retoucheren. Maar content aware fill werkt supersnel en vaak boven verwachting goed.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy