SRDx-plugin

Update: Direct oude foto’s herstellen met nieuwe Photoshop-plugin

Redactie 1566
Ken je dat? Wil je eindelijk al je oude analoge foto’s digitaliseren en archiveren, haal je de doos van zolder, en kom je erachter dat er allemaal krassen op de foto’s zitten. Zonde. Je kan dit natuurlijk wel wegklonen in Photoshop, maar dat kost veel tijd en energie. Tot nu. LaserSoft Imaging, de ontwikkelaars van de beroemde SilverFast scanner software, heeft een nieuwe plugin ontwikkeld voor Adobe Photoshop, waarmee je in enkele tellen je hele foto kunt herstellen.

Update: Vandaag is de Windows-versie van de SRDx-plugin verschenen. De plugin is nu verkrijgbaar voor slechts € 29,-, zowel voor Windows-systemen als Mac-computers.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedere fotograaf harde schijven vol met foto’s, die in principe jarenlang goed bewaard blijven. Wie al veel fotografeerde voor de tijd van digitale sensoren, heeft waarschijnlijk ook wel ergens een grote doos met oude foto’s op zolder staan, die een flinke laag stof aan het verzamelen is. Wie deze foto’s digitaal wil archiveren komt er vaak al snel achter dat veel van hun geliefde herinneringen de tand des tijds niet helemaal hebben overleefd. Op de foto’s zit jaren stof, kleine krasjes en andere slordigheden die de foto’s aanzienlijk minder mooi maken. Alles handmatig repareren in Adobe Photoshop is een zeer nauwkeurig klusje dat enorm tijdrovend kan zijn. Het Duitse bedrijf LaserSoft Imaging heeft nu een nieuwe plugin ontwikkeld, waarmee het herstellen van oude foto’s kinderspel wordt. De plugin heet SRDx, wat staat voor ‘Smart Removal of Defects’ en kan automatisch oneffenheden weghalen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.SRDx

Hoe werkt het?

Als je een foto opent kan de plugin zelf zien waar de ongewenste oneffenheden zitten en deze met een klik op de knop duidelijk zichtbaar maken. Is de plugin wat vergeten, dan kan je dat zelf toevoegen met de brush. Wil je de kleinste details in delen van de foto zichtbaar houden, dan kan je makkelijk een masker maken en zo aan Photoshop laten weten dat je een deel van de foto intact wil houden. Druk op ‘Optimize’ en SRDx doet de rest.

 

Beschikbaarheid

Momenteel is de plugin alleen nog maar verkrijgbaar voor Mac-computers, maar binnenkort verschijnt er ook een versie voor Windows. Voor de release van de SRDx Windowsversie zal een speciale prijs verschijnen, die waarschijnlijk eind september bekend zal worden. Ben je benieuwd geworden, dan kan je op de website van SRDx een demo-versie downloaden die je 30 dagen lang gratis kan proberen.

Kijk voor meer informatie op deze website.

afbeelding van Redactie
Door: DIGIFOTO Pro

DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van DIGIFOTO