dag van de fotografie: de eerste foto ooit gemaakt

Christel de Wolff 1113
Op 19 augustus is het de internationale dag van de fotografie. Waarom vandaag? Omdat op deze dag in 1826, de eerste geslaagde foto ooit is gemaakt.

Na een paar jaar experimenteren slaagde de Franse uitvinder Joseph Nicephore Niepce er in 1826 in om een optische foto te maken die blijvend was. Tot die tijd loste de afbeelding namelijk langzaam op nadat deze genomen was.

Experimenten met de eerste optische foto's werden gedaan in de 18e eeuw toen uitvinders ontdekten dat zilverzouten gevoelig waren voor licht. Maar een beeld op deze manier gemaakt was dus niet blijvend. Joseph Nicephore Niepce experimenteerde met lichtgevoelig asfalt om optische foto's te maken. Het duurde jaren, maar in 1826 lukte het hem dus om de eerste blijvende foto te maken. Zijn techniek vormde de basis voor de ontwikkeling van de hedendaagse fotografie.

Camera Obscura

Lang ervoor bestond natuurlijk al de Camera Obscura, een donkere doos of kamer met een klein lichtgaatje waarin de omgekeerde afbeelding van de buitenwereld op de muur ontstond. Schilders gebruikten deze techniek om een afbeelding te maken van een landschap of vergezicht door de afbeelding over te trekken en na te schilderen op doek. Maar dit was dus geen blijvende fotografie.

De foto toont het uitzicht van de werkkamer van Niepce in de Franse gemeente Saint-Loup-de-Varennes in de Bourgogne. Er is een openstaand raam te zien, het schuine dak van een schuurtje en de uitbouw van het huis. Voor het maken van deze foto was wel wat geduld nodig want om genoeg licht te kunnen vangen had hij acht uur belichtingstijd nodig. Dit maakt het beeld wel extra bijzonder want op de foto zijn zowel de linker- als de rechterzijde van de gebouwen door de zon belicht. Hij noemde zijn fototechniek 'heliografie' wat tekenen met de zon betekend. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel