Zo slaan jullie je foto's op

Zo slaan jullie je foto's op

Maarten Jacobi 2009
Vorige week stelden we de vraag hoe jullie alle foto's opslaan. Vandaag bespreken we de uitslag van de poll en gaan we de verschillende antwoorden en reacties langs.

De opslag van foto's blijft een ingewikkelde kwestie, waar meerdere methodes voor zijn. Daarom vonden we het een goed idee om te kijken hoe jullie dit aanpakken. Wat zijn jullie favoriete opslagmedia en waarom? Er kwamen veel uitgebreide reacties, met meerdere oplossingen.

USB-stick(s), foto's blijven op sd-kaart staan en foto's worden verwijderd

Dit waren de drie minst gekozen opties. Logisch ook, want foto's verwijderen doe je niet snel, en USB sticks bieden een te kleine opslagruimte en zijn onbetrouwbaar. Foto's op de sd-kaart laten staan bleek ook niet populair, met slechts één stem.

Op eigen website

Foto's opslaan op de eigen website werd ook niet veel gekozen, met een paar stemmen (1,5 procent) staat deze op de zevende plek.

DVD of Blu-ray

Tien jaar terug was dit een breed geaccepteerd opslagmedium (de DVD), maar daar wordt het in de laatste jaren niet meer veel voor gebruikt. Het is vooral ook een tijdelijk medium; uiteindelijk zal de schijf niet meer leesbaar zijn, waardoor ook de foto's zijn verdwenen. Met 2 procent van de stemmen staat het op de zesde plek.

Interne harde schijf

Zes procent koos voor de interne harde schijf. Niet zo gek; het is immers vaak de eerste plek waar de foto's naartoe worden gekopieerd. Toch kan het geen kwaad om via externe harde schijven een backup bij de hand te hebben…

Clouddienst

Met 9.2 procent van de stemmen staat de clouddienst op de vierde plek. Deze diensten zijn opkomend in populariteit, zo hebben we inmiddels de Google Drive, OneDrive, iCloud, TransIP Stack en nog een aantal varianten.
Een voordeel van de cloud is natuurlijk dat de foto's niet meer lokaal staan opgeslagen; als het huis afbrandt, heb je je foto's nog. Wel is het een heel karwei om honderden (al dan niet duizenden) foto's te uploaden. Ook zit er vaak (bij veel dataopslag) een maandelijks of jaarlijks prijskaartje aan.

Daarnaast wordt er ook veel kritiek op geuit. Geert Portier schrijft bijvoorbeeld: 'Clouddiensten hebben nog geen waterdichte beveiliging en kunnen ook geen 100% garanderen dat ze je foto's nooit zullen kwijt geraken'. Ook Remco van de Sanden schrijft er kritisch over: 'Cloud diensten van 3den is niet voor mij. In het verleden al meerdere grote clouddiensten die stopten met hun diensten of kwetsbaar bleken te zijn. Ik heb mijn backups liever zelf in handen dan afhankelijk te zijn.'

Nas-server

Een groot deel (20.41 procent) van de stemmen koos voor de Nas-server als ideale opslagbasis voor foto's. Een nas-server is een goede keuze, aangezien deze met aparte harde schijven werkt buiten de computer om, en centraal staat opgeslagen.
Vanaf elke locatie kun je vervolgens inloggen op je eigen nas-server.

Remco van de Sanden schrijft bijvoorbeeld: 'Ik heb een NAS hier staan en op een externe locatie waar alles op geback-upped wordt, volledig automatisch of handmatig als ik dat wil. Maar het meest simpele/betaalbare voor de meeste zal zijn een paar losse USB HDD's op een thuislocatie en een externe locatie en deze met regelmaat omwisselen.'

Ook Wouter van der Wal is enthousiast over de nas-server als oplossing voor foto-opslag: 'Alle foto's gaan direct naar een NAS die vervolgens een back-up maakt naar een cloud service. Dit gebeurt dan wel door middel van encryptie die op de NAS word toegepast. Een externe back-up nas zou pas na minimaal 6 jaar terugverdiend zijn en tegen die tijd zou ik de NAS waarschijnlijk weer moeten updaten. Goedkoper is het dus niet. Maar het hangt allemaal af hoeveel TB je hebt en hoe belangrijk alles is. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe snel je een back-up weer terug wilt hebben.'

Externe harde schijf

Een hele begrijpelijke populaire keuze is de externe harde schijf. Deze worden steeds betrouwbaarder, steeds compacter en bieden een betaalbare simpele oplossing. Met 28.4 procent van de stemmen was dit een populaire keuze.

Peter-Hans Duivenvoorden schrijft op Facebook: 'Ik gebruik Lightroom op een iMac waarbij de Timemachine Back-up op een externe disk staat. Elk weekend maak ik een extra Back-up naar mijn Synology NAS.' Ook Peter Jongejan reageerde op Facebook: 'Actief werk staat op HD en externe HD. Wanneer het klaar is verhuisd het naar externe HD en gaat het van de interne HD . Ik ben mij er van bewust dat het niet helemaal goed is. De grootste ruis ontstaat door het maken van allerlei kopieën, waardoor er teveel exemplaren aanwezig zijn. Ik het veel belangrijker dat daar eens meer structuur in komt.'.

Meerdere externe harde schijven

Op de eerste plaats staan de meerdere externe harde schijven, wat voor veel mensen een goede oplossing is. Vooral het opslaan op meerdere apparaten is populair.

Zo gebruikt Piet Nicolaas twee externe harde schijven als opslag: 'Mijn RAW bestanden gaan naar een externe harde schijf. Mijn naar Jpg overgezette bestanden staan op een 2e externe harde schijf. Ik zet ze allemaal met de hand over.'

Richard Dijkstra brengt tot slot nog een uitgebreide uitleg over zijn opslagsysteem: 'Het kan inderdaad een probleem worden om je foto's een veilige plaats te geven, maar het hoeft niet! Als je een ouderwetse, maar eenvoudige regel toepast dan komt het allemaal goed. Ik bedoel hier de zgn. 1-2-3 regel voor veilige opslag. Zorg voor 3 kopieën van iedere foto, sla die op op 2 verschillende media en zorg voor 1 kopie buiten de deur. In mijn geval is dat een primaire opslag op de interne harddisk (hier werk ik ook mee) en heb een automatische backup ingeregeld met Crashplan naar mijn NAS en naar een locatie buiten de deur. Het grote voordeel hiervan is dat het automatisch gaat en dat de backup alleen maar incrementele backups maakt, zodat niet iedere keer het gehele archief over de lijn hoeft te gaan. Op deze manier zijn mijn kostbare herinneringen veilig gesteld.'

Volgende week bespreken we de uitslag van de nieuwe poll, waar je momenteel op kunt stemmen.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Richard Dijkstra

Leuk om terug te lezen Maarten hoe iedereen weer anders omgaat met zijn kostbaarheden. Ik herken veel van het "gekopieer" van bestanden en het bijkomende gehannes met versies.

Ik heb jaren gezocht naar een goede oplossing en geloof heilig in het concept van Crashplan backups naar vrienden (geen aandelen in Crashplan). Als jij en ik allebei Crashplan hebben draaien, waarom dan niet over-en-weer automatisch (jncrementeel) backuppen? Veilig volgens de 3-2-1 regel, maar vooral geen "gehannes" meer!

N.B. Johan = Richard ;)

afbeelding van Maarten Jacobi

Bedankt, ik heb het aangepast :)