Zo drukken jullie je foto's af

Zo drukken jullie je foto's af

Maarten Jacobi 1825
Vorige week vroegen we hoe en waar jullie het liefst alle foto's afdrukken. Er werd veel gereageerd en gestemd; vandaag gaan we de verschillende reacties langs en bespreken we de uitslag van de poll.

Foto's maken is één ding, ze afdrukken is weer een hele andere zorg. Daarom leek het ons interessant om de verschillende afdrukmanieren te bespreken en te kijken welke er populair zijn en waarom.

De vraag was: Hoe druk jij je foto's af? Hierop werd als volgt gestemd:

Bij de HEMA of Kruidvat etc.

Hoewel dit populaire online methoden zijn om foto's af te drukken, zijn ze er niet in 'gespecialiseerd'. Daarom kreeg deze optie van jullie slechts 5.24 procent van de stemmen.

Ik laat geen foto's afdrukken

Er zijn natuurlijk mensen die geen foto's afdrukken. Hoewel niemand dit noemde in de reacties, was er toch 9,67 procent die zijn of haar foto's niet laat afdrukken.

Speciaalzaak

Met 9.87 procent van de stemmen staat deze keuze op de derde plek. Er werden enkele geschikte speciaalzaken genoemd. Zo vertelde Pim Geerts tevreden te zijn met Van Swaak in Utrecht: 'Ik laat het drukken bij een speciaalzaak. Hoe diep ik ook in de materie duik, meer dan een specialist kom ik nooit te weten. Ik steek mijn tijd liever in het fotograferen. Schoenmaker blijf bij je leest, zou ik zeggen. Uitbesteden die hap. Ik kan ondertussen blind vertrouwen op Swaak in Utrecht, waar ik het altijd laat doen. Is het niet naar wens, dan gaat het zonder morren opnieuw. Zij stellen nog hogere eisen dan de klant, fijne gedachte. Voor quick-and-dirty printjes bezoek ik weleens de site van profotonet. prima, maar qua kwaliteit en keus niet echt bijzonder.'

Ron van de Zee schreef dat hij zijn foto's bij Cryon in Uden laat afdrukken. Op Facebook noemde Taylan 'Foto Americain' in Den Haag en Nick Hilker sprak lovend over Jonneke-Reclame.

Bij aanbieders op internet (Profotonet, Webprint, Pixum etc.)

Dit was een populaire keus: 30.57 procent van de stemmen koos voor een grote afdrukcentrale op internet. Gebruiker Al noemde Profotonet en voegde eraan toe dat wacht met afdrukken totdat hij genoeg foto's heeft: ' Ik wacht altijd tot ik ong. 50 foto's heb waar ik volledig achter sta en dan bestel ik een boek op profotonet.'

Profotonet werd een aantal keren genoemd, evenals Webprint en Whitewall.

Ik druk mijn eigen foto's af

Op de eerste plaats hebben jullie gestemd voor jullie eigen afdrukken. Hierbij werden een hoop printers genoemd:

Bernd Twiest: 'Met een Canon pro 100 en vaak op Hahnemuhle Baryta papier.'

Samuel de Nijs: 'Heb zelf een fotoprinter (Epson xp950) en die levert prachtige foto's! En ander voordeel, iets wat ik wel wat minder gebruik is afdrukken op A3, maar ook op groot formaat ben ik altijd meer dan tevreden over de printer en echte aanrader! Vooral bij klein.nl, die hebben vaak aanbiedingen. Niks dan lof en qua prijs is het ook niet een aanslag op de portemonnee.'

Jan Nauta: 'Ik print mijn foto's op een Epson 3880. Mooie kleuren en misschien nog wel mooier in Zwart/wit'

Yannick: 'Ik druk mijn foto's af op een Fujifilm Frontier of een Durst Lambda voor grote formaten.'

Op dit moment kun je je stem uitbrengen in de nieuwe poll, waarin we graag je mening horen over nieuwe camerafuncties. Volgende week zullen we ook die uitslag bespreken.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Bart Van Paepegem

Ik druk mijn foto's zelf af met mijn fotoprinter (Epson). Het is misschien iets duurder, maar ik bespaar veel tijd uit en mijn kleurprofiel heb ik steeds zelf in de hand. De kwaliteit is ook veel beter en je kan de foto's sneller leveren naar de klant. De klanten weten dit zeker te waarderen.