Zijn dit de features van Adobe Lightroom 6?

Thomas Kouveld 4964
Het Franse mediawarenhuis Fnac heeft de gemoederen doen oplaaien door Adobe Lightroom 6 in haar webwinkel te plaatsen. De nieuwe versie zou onder andere gezichtsherkenning en een hdr-modus hebben. Het pakket kost 130,90 euro en verschijnt volgens Fnac op 9 maart 2015.

Update: Fnac heeft de productpagina van Adobe Lightroom 6 ondertussen offline gehaald.

Op de productpagina wordt veel informatie gegeven over Adobe Lightroom 6. Zo wordt de doos getoond, en zien we naast de prijs ook een lijst met specificaties en een verschijningsdatum. Veel functies kennen we al van Lightroom 5, maar er zijn ook een aantal nieuwe features te vinden.

Nieuwe functies

Zo zou Lightroom 6 een 'merge to hdr'-modus krijgen. Dit moet het makkelijk maken om verschillende opnames te combineren tot hdr-foto's. Ook het maken van panorama's is een nieuwe toevoeging. Lightroom 6 moet de losse foto's waaruit een panorama bestaat aan elkaar kunnen knopen. Dit geldt ook voor raw-bestanden. Tot slot zien we gezichtsherkenning staan. Via deze functie kun je aan de hand van een portret alle foto's uit je bibliotheek met dezelfde persoon terugvinden.

Fnac heeft Lightroom 6 te koop staan voor 130,90 euro. De prijs verandert hiermee niet ten opzichte van zijn voorganger. Vanaf 9 maart 2015 wordt het programma verstuurd.

Coverfoto

Het opduiken van Adobe Lightroom 6 bij Fnac leidt tot skeptische reacties. Een aantal lezers van SonyAlphaRumors wijzen op de cover van Lightroom 6. Die laat de steenformatie Trolltunga ('de tong van de trol') in Noorwegen zien. Het zou kunnen betekenen dat de informatie en afbeelding afkomstig zijn van een 'troll' met het doel mensen te misleiden.

Wij vinden dit echter onwaarschijnlijk. Tijdens een zoektocht naar de herkomst van de foto stuitten we op de Duitse fotograaf Kilian Schoenberger. Het blijkt dat de maker van de foto van Trolltunga vaker werk aan Adobe heeft geleverd. Het lijkt ons dan ook aannemelijk dat Adobe en Schoenberger hebben samengewerkt voor de cover van Lightroom 6.  Adobe laat zelf nog niets los over het programma.


Adobe gebruikte eerder al deze foto van Kilian Schoenberger. De coverfoto op de uitgelekte doos van Lightroom 6 is ook van zijn hand.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van PeMo

Gisteren een Adobe tester gesproken. Hij bevestigd de genoemde features, maar de introductiedatum klopt volgens zijn zeggen op zeker niet. Introductie kan echter niet heel lang meer duren.