World Press Photo trekt prijs Giovanni Troilo in

Thomas Kouveld 4523
De Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo moet zijn World Press Photo-award inleveren. Een van de foto's uit zijn serie over Charleroi is gemaakt in Sint-Jans-Molenbeek. Dit had hij bij zijn inzending niet vermeld. Omdat de fotograaf hiermee de regels van de wedstrijd overtreedt, is hij gediskwalificeerd.

De foto in kwestie speelt zich af in het atelier van de Belgische schilder Vadim Vosters. Troilo had de foto ingediend als een onderdeel van zijn serie 'La Ville Noire - The Dark Heart of Europe', waarin hij de duistere kant van de stad Charleroi onderzoekt. Hiermee won hij de eerste prijs binnen de categorie Contemporary Issues. Toen de organisatie nader onderzoek deed, kwam aan het licht dat de foto was gemaakt in Molenbeek, een plaats vlakbij Brussel. De organisatie oordeelde dat de inzending om die reden valse informatie bevat, wat tot de diskwalificatie heeft geleid.


De foto die voor diskwalificatie zorgde. Foto © Giovanni Troilo

Controverse

De organisatie maakte woensdagavond 4 maart bekend dat Troilo geen recht heeft op de World Press Photo. De beslissing kwam na weken van controverse omtrent zijn inzending voor de fotowedstrijd. Na de bekendmaking van de winnaars, uitte Paul Magnette, burgemeester van Charleroi, zware kritiek op de serie over zijn stad. Volgens Magnette waren de foto's in scene gezet en daarmee niet journalistiek verantwoord. Dit zou het imago van Charleroi onnodig schaden. In eerste instantie verwierp World Press Photo de kritiek, maar naar aanleiding van 'nieuwe informatie' werd het onderzoek heropend op 3 maart.

Nieuwe winnaar

Nu Troilo zijn award moet afstaan, gaat de eerste prijs naar de winnaar van de tweede prijs, Giulio Di Sturco. Van een derde prijswinnaar in de categorie is nu dus geen sprake meer. Volgens World Press Photo-directeur Lars Boering is het nodig om de discussie rondom de diskwalificatie aan te gaan. Daarom wordt er tijdens de World Press Photo Award Days een debat gehouden over de gebruikte definities binnen de wedstrijd en professionele ethiek.


Uit de serie 'Chollywood' van de nieuwe winnaar. Foto © Giulio Di Sturco / World Press Photo

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Grtzlf

Is dat wel de juiste foto?

afbeelding van Anoniem

Nee was die van rijtjes huizen met een pijp die boven de daken uitkwam!

afbeelding van Julian

Volgens het persbericht van World Press Photo gaat het om de foto die hier in het artikel staat:

Troilo submitted his story, titled ‘La Ville Noir - The Dark Heart of Europe,’ to the 2015 Photo Contest as a story about the Belgian city of Charleroi. However, World Press Photo learned that the photo of a painter creating a work with live models had instead been shot in Molenbeek, Brussels. Troilo confirmed over telephone and email that the image had not been taken in Charleroi, contrary to what he submitted to the contest. This falsified information is a violation of the 2015 Photo Contest entry rules.