World Press Photo regels aangescherpt – Voor het eerst sinds zestig jaar

World Press Photo regels aangescherpt – Voor het eerst sinds zestig jaar

Maarten Jacobi 2381
De Nederlandse organisatie World Press Photo heeft aangegeven dat de regels voor deelnemers vanaf nu flink zijn aangescherpt. De nieuwe ethische regels vormen onderdeel van een strategie om fotografen een objectiever beeld van de werkelijkheid te laten presenteren, nadat vorig jaar de winnende fotograaf zelfs is teruggeroepen.

De nieuwe World Press Photo regels luiden ongeveer als volgt:

  • De deelnemer moet zich bewust zijn van zijn of haar aanwezigheid bij het fotograferen, en mag zich niet laten misleiden door gebeurtenissen die in scène zijn gezet.
  • De foto mag niet gemaakt zijn tijdens een reproductie van een gebeurtenis en mag niet in scène zijn gezet.
  • De foto mag niet wezenlijk zijn veranderd, vooral niet wat betreft de materie die wordt afgebeeld.
  • De foto moet natuurgetrouw en accuraat zijn.
  • De foto moet een goede representatie geven van de context.
  • Het proces waarmee de foto is gemaakt moet open en inzichtelijk zijn.

Het gaat er volgens World Press Photo om dat de foto's een natuurgetrouw beeld geven in een enkele foto, die niet meerdere keren is belicht of is samengevoegd. Het gaat dan ook om een journalistieke fotografie-wedstrijd, waarbij het weergeven van de werkelijkheid voorop staat.

World Press Photo regels zorgen voor inzicht

Het gaat er volgens World Press Photo om dat de nieuwe ethische regels de intentie van de fotograaf helder maken, waarbij we ook inzicht kunnen krijgen in het proces achter de foto. Begin 2015 nog werd de winnaar teruggeroepen, omdat de winnende foto bij nader inzien niet aan de 'hedendaagse regels' voldeed.

Daarbij werd ook nog eens twintig procent van de finalisten geschrapt, om vergelijkbare redenen. Voor meer informatie over de regels kun je terecht op de website van de World Press Photo. Eerder zagen we ook al dat ook persbureau Reuters haar ethische regels heeft aangescherpt.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten