World Press Photo maakt winnaars Multimedia Contest 2015 bekend

Thomas Kouveld 1022
De internationale jury van de World Press Photo Multimedia Contest 2015 heeft besloten wie de winnaars van de wedstrijd zijn. In de categorieën 'short feature', 'long feature' en 'interactive documentary' zijn in totaal zeven winnaars gekozen.

In de vijfde editie van de World Press Photo Multimedia Contest is het voor het eerst niet verplicht om statische beelden te gebruiken. Voorheen was dat nog een vereiste voor alle inzendingen. Ook videobeelden mochten gebruikt worden, maar enkel in combinatie met foto's.

Short feature

Binnen de categorie 'short feature' worden drie prijzen verdeeld. De eerste prijs gaat naar Paul Moakley voor een item over Eric Garner, die overleed toen hij te lang in een wurggreep werd gehouden door een New Yorkse politieagent. Ramsey Orta filmde de gebeurtenis met een telefoon. De winnende inzending combineert een interview met Orta met de beelden die hij die dag maakte.

Fotograaf en filmmaker Ben C. Solomon wint de tweede prijs. Hij maakte een reportage over ambulancebroeder Gordon Kamara. Kamara werkte tijdens het hoogtepunt van de Ebola-epidemie in Monrovia, Liberië.

Ook Carlos Spottorno valt in de prijzen. Zijn feature over de levensgevaarlijke pogingen van immigranten om Europa in te komen en de rol van de Italiaanse marine, die de grens moet bewaken, wint de derde prijs.

Long feature

In de categorie 'long feature' zijn eveneens drie winnaars. Zowel de eerste en derde prijs gaan naar producties van mediabedrijf Mediastorm. De eerste prijs is voor Tim Matsui, die 'The long night' maakte, een aangrijpende documentaire over minderjarigen in de Amerikaanse seksindustrie.

Fotograaf Charles Ommanney maakte de documentaire 'The fence', over de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Hiermee sleept hij de tweede prijs binnen.

De derde prijs gaat naar Shiho Fukada voor de documentaire 'Japan’s Disposable Workers: Net Café Refugees'. Het werk geeft een inkijk in de benarde en eenzame situatie van veel tijdelijke werknemers in Japan, die zich gedwongen zien om in een internetcafé te wonen.

Interactive documentary

De prijs voor beste interactieve documentaire is gewonnen door {The And}, een project van Topaz Adizes en Nathan Phillips. Deze documentaire stelt de kijker een aantal vragen over zijn of haar leven en relatie, om dit vervolgens te koppelen aan de ervaringen van andere stellen.

Jury

De tienkoppige, internationale jury werd voorgezeten door Marianne Lévy-Leblond. In een reflectie op het jureringsproces geeft ze aan dat multimediale verhalen aan het veranderen zijn. Ze ziet vooral verandering in de relatie tussen filmmaker en publiek. Daarnaast merkt ze op dat online content nog erg gespecialiseerd is, maar dat dit in de toekomst weer samen zal vloeien.

Jurylid Dan Chung zegt op zijn blog onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen. De filmtechnieken gaan steeds verder vooruit, al merkt hij op dat de stijl nog altijd erg journalistiek is. Zijn grootste kanttekening is het feit dat de meeste winnaars voor grote Amerikaanse mediabedrijven werken.

Prijs en Tentoonstelling

De categoriewinnaars ontvangen 1500 euro, de tweede en derde prijswinnaars winnen een diploma. Alle gelukkigen krijgen een zogenaamde Golden Eye-award. De winnende producties worden gepresenteerd tijdens de World Press Photo Awards Days en zullen worden tentoongestld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam van 18 april tot en met 5 juli.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas