Werner Bischof in Gemeentemuseum Helmond

Redactie 2182
Magnumfotograaf Werner Bischof werd bekend om zijn aangrijpende reportages over humanitaire onderwerpen. Gemeentemuseum Helmond exposeert zijn werk nu onder de titel ‘The Compassionate Eye – Photographs 1934-1954’.

Bischof bezocht veel plekken op de wereld om fotoreportages te maken waaruit zijn grote betrokkenheid met de mens en de wereld blijkt. Vlak na de oorlog werd hij bekend met zijn serie over ontredderde mensen in de getroffen steden in West-Europa waarvoor hij ook de Nederlandse steden Maastricht en Roermond aandeed. Ander bekend werk van Bischof is zijn reportage over de hongersnood in de Indiase deelstaat Bihar.

Magnum

Tijdens zijn leven bestond er altijd een spanning tussen zijn eigen voorkeur voor fotografische onderwerpen en die van zijn opdrachtgevers. In 1949 werd hij het eerste lid van Magnum Photos, waar hij de mogelijkheid kreeg om humanitaire onderwerpen te fotograferen. Want daar had hij een persoonlijke betrokkenheid mee, zo blijkt uit zijn woorden: 'I felt compelled to venture forth and explore the true face of the world. Leading a satisfying life of plenty had blinded many of us to the immense hardships beyond our borders.'


Foto © Werner Bischof/Magnum Photos - Hungary, Boedapest,een trein van het Rode Kruis vervoert kinderen naar Zwitserland, 1947.

9 miljoen bezoekers

In 1954 overleed Bischof tijdens een auto-ongeluk waarna zes van zijn foto’s in de beroemde fototentoonstelling ‘Family of Man’ werden opgenomen. Deze reizende tentoonstelling trok uiteindelijk meer dan negen miljoen bezoekers en zorgde voor een wereldwijde acceptatie van fotografie als medium binnen de culturele en museale wereld.

Zeven thema's

Het Gemeentemuseum Helmond wijdt nu een grote overzichtstentoonstelling aan de fotograaf onder de titel ‘The Compassionate Eye – Photographs 1934-1954’. De tentoonstelling van meer dan 110 grootformaat foto’s en een documentaire over Bischofs werk is onderverdeeld in zeven geografische thema's: Zürich 1916-1945, Europa na de oorlog 1945-1950, India 1951-1952, Japan 1951-1952, Korea 1951-1952, Hong Kong en Indochina 1952, Noord- en Zuid-Amerika 1953-1954.


Foto © Werner Bischof/Magnum Photos - India, Bihar, Famine stricken area,1951.

Eigen werk

Het Gemeentemuseum, dat voor dit project nauw samenwerkte met Magnum Photo’s, biedt bezoekers de mogelijkheid om eigen foto’s van mensen in te zenden. Het museum zal deze beelden samen met het bijbehorende verhaal op de website plaatsen. De drie beste inzendingen winnen bovendien het fotoboek 'Werner Bischof'.

afbeelding van Redactie
Door: DIGIFOTO Pro

DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van DIGIFOTO